Hot!

Ανάπτυξη στρατηγικής! Ανάλυση παρούσας κατάστασης - SWOT!


Όλοι μιλούν για τη σημασία της στρατηγικής για την επιτυχία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ανακαλύψτε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιχειρησιακή στρατηγική και κερδίστε όλα τα οφέλη για τα οποία μιλούν εκατομμύρια επαγγελματίες!



Η ανάπτυξη στρατηγικής αποτελεί σημαντικό στοιχείο επιτυχίας για κάθε επιχειρηματία. Αρκετοί αδιαφορούν για την ανάπτυξη στρατηγικής, αντίθετα επικεντρώνονται σε στοιχεία που τους αφορούν άμεσα (τακτικά), μη χτίζοντας γερές βάσεις. Η ανάπτυξη στρατηγικής πρέπει να αφορά όλους τους επιχειρηματίες. Η σωστή στρατηγική βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και χτίζει γερά θεμέλια για ανταπόκριση στις διάφορες αλλαγές του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση.
Η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης αποτελεί τον αρχικό κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη στρατηγικής. Η ανάλυση SWOT αποτελεί μία πολύ καλή λύση:

Το πρώτο κομμάτι της ανάλυσης SWOT αφορά το εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης δηλαδή τις δυνάμεις και αδυναμίες της ίδιας της επιχείρησης: 

Strengths: Οι δυνάμεις αφορούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της επιχείρησης με βάση τους πόρους και τις δυνατότητες της. Δυνατά σημεία μπορεί να είναι για παράδειγμα το έμπειρο προσωπικό, η καλή εικόνα της επιχείρησης, η ποιότητα των προϊόντων και ότι άλλο μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία της επιχείρησης.

Weaknesses: Οι αδυναμίες σχετίζονται με τα αδύναμα σημεία της επιχείρησης. Κάθε επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει τα σημεία στα οποία υστερεί για να τα διορθώσει ή να διαμορφώσει έτσι τις καταστάσεις ώστε να μην τον επηρεάζουν ιδιαίτερα αρνητικά. Αδυναμίες μπορεί να είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, η υψηλή τιμή των προϊόντων και η κακή ανταπόκριση στις παραγγελίες. 

Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος, δηλαδή των παραγόντων που βρίσκονται εκτός των δυνατοτήτων της επιχείρησης αλλά οι οποίοι την επηρεάζουν:

Opportunities: Οι ευκαιρίες έχουν να κάνουν με τους εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την επιχείρηση. Είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι ευκαιρίες συνεχώς για εξέλιξη των διαδικασιών και αύξηση των κερδών. Παραδείγματα ευκαιριών: σταθερό πολιτικό περιβάλλον, υψηλό βιοτικό επίπεδο κοινού-στόχου, νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Threats: Όσο σημαντικές είναι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται από το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση, τόσο σημαντικές είναι και οι απειλές. Συχνά παρατηρούνται απειλητικές τάσεις από το περιβάλλον, στις οποίες η επιχείρηση θα πρέπει να προσαρμοστεί έγκαιρα. Απειλές μπορεί να αποτελούν οι πολιτικές κρίσεις, συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής του κοινού-στόχου, η αύξηση των λειτουργικών εξόδων.

Ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης θα πρέπει να γίνεται σε συχνή βάση, πιθανότατα ετησίως, έτσι ώστε να γίνεται το σωστό ταίριασμα μεταξύ ευκαιριών και δυνατών σημείων της επιχείρησης και σωστός έλεγχος των αδυναμιών και απειλών του περιβάλλοντος.

Το blog του 4ty.gr παρέχει χρήσιμες συμβουλές για την επιχείρηση σας!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου