Hot!

Στρατηγικές Διάσωσης της Επιχείρησης - Αντιμετώπιση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών

Η οικονομική περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολη και πολλοί επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζονται συγκεκριμένες στρατηγικές για να αναστρέψουν τα προβλήματα και φυσικά να μη βάλουν λουκέτο στην επιχείρηση τους. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες στρατηγικές επιλογές που έχει μια επιχείρηση για να ξεφύγει από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να συνεχίσει την καλή λειτουργία της.



Στρατηγική αποεπένδυσης: Η αποεπένδυση αποτελεί μία σημαντική απόφαση για μια επιχείρηση που επιλέγει να αποδεσμευτεί από κάποιον τομέα, αγορά ή προϊόν που δεν αποδίδουν τόσο καλά όσο περίμενε. Αποτελεί μία δύσκολη απόφαση αλλά μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διάσωση και φυσικά στην μελλοντική ανάπτυξη της επιχείρησης.

Στρατηγική ανόρθωσης: Η στρατηγική αυτή είναι απαραίτητη όταν η απόδοση της επιχείρησης έχει μειωθεί αρκετά από άποψη πωλήσεων και κερδών, κυρίως λόγω των περιορισμένων πόρων που διαθέτει ο επιχειρηματίας. Η στρατηγική αυτή συνήθως χωρίζεται σε 3 διακριτά στάδια: τη συρρίκνωση, τη σταθεροποίηση και την αναδόμηση. 

Στο στάδιο της συρρίκνωσης γίνονται περικοπές των εξόδων και επενδύονται κεφάλαια σε πιο παραγωγικούς τομείς. Καταργούνται προϊόντα που δεν αποδίδουν καλά και πιθανώς μειώνονται τα δίκτυα διανομής και το προσωπικό της επιχείρησης έτσι ώστε να ανταπεξέλθει η επιχείρηση στα αυξημένα έξοδα της. Στο στάδιο της σταθεροποίησης το οποίο έπεται της συρρίκνωσης γίνεται προσπάθεια για σταθεροποίηση των λειτουργιών. Εδώ συνήθως παρατηρείται εστίαση σε συγκεκριμένα τμήματα-αγορές που είναι αποδοτικά καθώς και στροφή σε νέες κερδοφόρες δραστηριότητες. Στο στάδιο της αναδόμησης αρχίζει και παρατηρείται ανάπτυξη. Πλέον, μιλάμε για ανάπτυξη νέων προϊόντων, νέων τομέων, επέκταση και απόκτηση νέου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού.

Στρατηγική αιχμάλωτης επιχείρησης: Σε αυτή την περίπτωση μια επιχείρηση επιλέγει να αναθέσει ένα τμήμα από τις δραστηριότητες της σε κάποια μεγαλύτερη επιχείρηση. Για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις έχουν αναθέσει την παραγωγική τους λειτουργία σε κάποια άλλη μεγαλύτερη. Έτσι, μοιράζεται τα έξοδα και το ρίσκο αλλά το κακό είναι ότι εξαρτάται και από τις αποφάσεις των στελεχών της άλλης επιχείρησης.

Στρατηγική Ρευστοποίησης: Αποτελεί την τελευταία στρατηγική επιλογή αφού έχουν επιχειρηθεί όλες οι παραπάνω. Η επιχείρηση χωρίζεται σε τμήματα και γίνεται προσπάθεια να πωληθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν κάποια αξία, έτσι ώστε να επιφέρουν κάποια έσοδα στους επιχειρηματίες.
 
Οι στρατηγικές διάσωσης αποτελούν σίγουρα τις πιο δύσκολες στρατηγικές επιλογές για έναν επιχειρηματία. Όμως οι κρίσεις χτυπούν συχνά κάποια επιχείρηση για αυτό και ο επιχειρηματίας θα πρέπει να ασχολείται με τη θέσπιση στρατηγικής και να είναι έτοιμος να εφαρμόσει την κατάλληλη στρατηγική όποτε αυτό χρειαστεί για να αναστρέψει τα προβλήματα που απειλούν την επιχείρηση του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου