Hot!

Βρείτε το κατάλληλο αντηλιακό για εσάς ανάλογα με τον φωτότυπο σας!

Το αντηλιακό αποτελεί απαραίτητο σύμμαχο στην παραλία αλλά και μέσα στην πόλη για προστασία από τον ήλιο. Κυκλοφορούν διάφορα αντηλιακά στην αγορά και σίγουρα θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε το κατάλληλο για εσάς. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα κατάλληλα αντηλιακά ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος σας. Ο φωτότυπος του δέρματος σχετίζεται με τον τρόπο που αντιδρά το δέρμα μας στην πρώτη έκθεση στον ήλιο, δηλαδή αν καίγεται εύκολα ή αντίθετα μαυρίζει. Κάθε φωτότυπος χωρίζεται σε χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών.


Πριν δούμε τους τύπους του δέρματος είναι σημαντικό να αναλύσουμε τις δύο υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου UVA και UVB. Η UVA υπεριώδης ακτινοβολία είναι υπεύθυνη κυρίως για τη γήρανση του δέρματος καθώς επιδρά κυρίως στα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Η UVB υπεριώδης ακτινοβολία σχετίζεται με τα ηλιακά εγκαύματα που όταν επαναλαμβάνονται μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος. Ο βαθμός προστασίας των αντηλιακών (SPF) αφορά την προστασία από την ακτινοβολία UVB. Υπολογίζεται μετρώντας το χρόνο για να προκληθεί έγκαυμα σε απροσάστευτο δέρμα σε σύκγριση με προστατευμένο δέρμα από αντηλιακό.

Οι δείκτες SPF 6 και 10 θεωρούνται χαμηλοί, από 15-25 μεσαίας προστασίας, 30 και 50 υψηλής προστασίας και 50+ πολύ υψηλής προστασίας αν και δεν διαφέρουν αρκετά από τα αντηλιακά με δείκτη 50.

Ανακαλύψτε παρακάτω τον φωτότυπο σας και προστατευτείτε από τα ηλιακά εγκαύματα.

Φωτότυπος 1: Πρόκειται για ιδιαιτέρως ευαίσθητο τύπο δέρματος που καίγεται πολύ εύκολα και δεν μαυρίζει σχεδόν καθόλου. Ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια και φακίδες. Το κατάλληλο αντηλιακό για αυτόν τον φωτότυπο είναι με δείκτη προστασίας SPF 50.

Φωτότυπος 2: Πρόκειται για ευαίσθητο δέρμα που καίγεται συχνά και μαυρίζει ελαφρώς. Ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια. Και σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται αντηλιακό με SPF 50.

Φωτότυπος 3: Ήπια ευαίσθητο δέρμα που καίγεται με μέτριο ρυθμό και μαυρίζει σταδιακά. Σε αυτήν την κατητορία ανήκουν οι περισσότεροι άνθρωποι της λευκής φυλής. Ενδείκνυται αντηλιακό με SPF 30.

Φωτότυπος 4: Άτομα που καίγονται σπάνια αλλά μαυρίζουν εύκολα. Σκούρο δέρμα, καστανά ή μαύρα μαλλιά και μάτια. Στην αρχή προτείνεται αντηλιακό με SPF 30 και μετά από λίγα μπάνια 20.

Φωτότυπος 5: Ελάχιστα ευαίσθητο δέρμα με σκούρο χρώμα και σκουρόχρωμα μαλλιά. Τα άτομα αυτά μαυρίζουν εύκολα και γρήγορα. Στην αρχή προτιμήστε αντηλιακό με SPF 20 και μετά από λίγα μπάνια 15.

Φωτότυπος 6: Σκουρόχρωμο δέρμα με σκούρα μαλλιά και μάτια. Άτομα που δεν μαυρίζουν εύκολα και δεν καίγονται σχεδόν ποτέ. Συνιστάται αντηλιακό με SPF 15 για προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Μην ξεχνάτε επίσης τις γενικές οδηγίες που δίνονται από τους ειδικούς για την προστασία από τον ήλιο. Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11.00 και 16.00 που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη. Το αντηλιακό δεν είναι μόνο για την παραλία αλλά και για τις εξόδους σας στην πόλη τις συγκεκριμένες ώρες. Η ανανέωση του κατάλληλου αντηλιακού πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και οπωσδήποτε μετά από μια βουτιά στην παραλία ή έντονη εφίδρωση. Όσον αφορά τα παιδιά, πρέπει να χρησιμοποείτε αντηλιακό με πάνω από 30 δείκτη προστασίας, και για τα μικρά από 50 και πάνω. Προσπαθείστε να τους καλλιεργήσετε το αίσθημα της υπευθυνότητας ως προς την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιείστε αντηλιακά με χαρούμενες συσκευασίες για να αντιλαμβάνονται την επάλειψη με το αντηλιακό ως παιχνίδι. Τέλος, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ειδικά ενυδατικά προϊόντα μετά την έκθεση στον ήλιο για την ανανέωση και ενυδάτωση της επιδερμίδας σας μετά από την ταλαιπωρία που υφίσταται.

Προστατεύστε την υγεία σας, χρησιμοποείτε πάντα αντηλιακό! Καλό Καλοκαίρι!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου