Hot!

Η σημασία των βιολογικών προϊόντων στην καθημερινότητα μας. Μάθετε ότι πρέπει να γνωρίζετε!


Όλο και περισσότερο τονίζεται η σημασία της ενσωμάτωσης των βιολογικών προϊόντων στη διατροφή μας! Όμως τι ακριβώς είναι τα βιολογικά προϊόντα και με ποιον τρόπο μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία μας; 

Τα βιολογικά προϊόντα είναι κυρίως αγροτικά προϊόντα που παράγονται με φυσικό τρόπο. Έτσι, δεν χρησιμοποιούνται χημικές μέθοδοι στις τεχνικές παραγωγής και στην αντιμετώπιση ζιζανίων και ασθενειών. Με τη βιολογική καλλιέργεια λοιπόν, αποφεύγονται διάφορες ορμόνες και συνθετικά φυτοφάρμακα για αυτό και είναι περισσότερο ασφαλή για την υγεία μας. 

Τα βιολογικά προϊόντα ελέγχονται από ανεξάρτητους φορείς, διαπιστευμένους από το κράτος, για να πληρούνται οι προϋποθέσεις σχετικά με τη βιολογική καλλιέργεια. Έτσι, τα βιολογικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα με σφραγίδα στη συσκευασία τους, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να τα ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα.



Τα βιολογικά προϊόντα δεν πωλούνται σε μεγάλες ποσότητες καθώς σίγουρα η προσέγγιση της βιολογικής καλλιέργειας βρίσκεται ακόμα σε ερασιτεχνικό στάδιο στην Ελλάδα, τόσο όσον αφορά τους έμπορους αλλά και τους παραγωγούς. Επίσης, δεν υπάρχει αρκετή οικονομική στήριξη από το κράτος για αυτού του είδους τις καλλιέργειες. Ακόμα, δεν χρησιμοποιούνται καλλιεργητικές μέθοδοι που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παραγωγής και φυσικά η τελική παραγόμενη ποσότητα δεν μπορεί να είναι αρκετή, καθώς οι επιθέσεις από ζιζάνια και ασθένειες πλήττουν σε μεγαλύτερο βαθμό την παραγωγή λόγω των φυσικών μεθόδων αντιμετώπισης τους. Για αυτό άλλωστε και η τιμή τους είναι σαφώς πιο αυξημένη από τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. 

Φυσικά, αν ασχοληθούν περισσότεροι παραγωγοί και έμποροι με τη βιολογική καλλιέργεια οι τιμές θα πέσουν. 

Τα πλεονεκτήματα των βιολογικών προϊόντων

Πάντως παρά την αυξημένη τους τιμή, τα βιολογικά προϊόντα έχουν πολλά πλεονεκτήματα να προσφέρουν: 

Καταρχήν, έχουν υψηλότερη διατροφική αξία σύμφωνα με έρευνες, καθώς φαίνεται ότι είναι πλουσιότερα σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα. Ακόμα, υπερτερούν στις αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλοντας σημαντικά στην άμυνα του οργανισμού και έχει παρατηρηθεί ότι και η γεύση τους είναι πιο πλούσια. Κυρίως είναι χρήσιμα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού – τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά παρασιτοκτόνα για την παραγωγή τους σίγουρα διασφαλίζει την αποφυγή επικίνδυνων ουσιών για τον οργανισμό μας. Αυτός είναι φυσικά και ένας από τους κύριους λόγους που προτιμώνται σε σύγκριση με τα συμβατικά καλλιεργούμενα τρόφιμα. Οι έλεγχοι είναι αυστηροί και δεν επιτρέπουν τη χρήση μη φυσικών τρόπων. Παρατηρούνται μικρότερες συγκεντρώσεις αλάτων και βαριών μετάλλων που μπορεί να επιβαρύνουν επικίνδυνα την υγεία μας μακροπρόθεσμα.


Επίσης, γενικά οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη βιολογικά καλλιέργεια είναι φιλικές προς το περιβάλλον συμβάλλοντας στην αειφορία του πλανήτη, αν δούμε το θέμα και πιο μακροπρόθεσμα.

Η σημασία των βιολογικών προϊόντων όλο και αυξάνεται και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς αυτά. ‘Όμως, το μέλλον των μικρών αγροτών βιολογικών προϊόντων σίγουρα βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς το κόστος παραγωγής είναι αρκετά υψηλό.

Ψάχνετε για βιολογικά προϊόντα; Επιλέξτε το κοντινότερο κατάστημα από τους καταχωρημένους επαγγελματίες του Ηλεκτρονικού Επαγγελματικού Οδηγού Ελλάδας 4TY.GR!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου