Hot!

Γνωρίστε την μοναδική Λακωνική Μάνη

Γνωρίστε την μοναδική Λακωνική Μάνη, με μόλις 3 ώρες απόσταση απο την Αθήνα, γοητευθείτε από τους πύργους και τους παραδοσιακούς οικισμούς, επισκεφθείτε την γραφική Αερόπολη με τα πλινθόκτιστα δρομάκια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εντυπωσιακής ομορφιάς σπήλαιο των λιμνών του Δυρού. Τέλος, απαραίτητη θεωρείται μια βόλτα στο Λιμένι με την όμορφη τοποθεσία δίπλα στην Θάλασσα.

Γύθειο, το γραφικό

Παρουσιάζει την πιο γλυκιά εικόνα της περιοχής και αποτελεί για πολλούς ορμητήριο για να ανακαλύψουν το μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου. Ξεκινήστε με μια βόλτα στο απέναντι νησάκι, το Μαράθι, με τα ανεμοδαρμένα πεύκα, τον Πύργο Τζαννετάκη (που ενίοτε είναι επισκέψιμος) και το Φάρο. Το Μαράθι συνδέεται με το λιμάνι και χαρίζει πλην των άλλων την καλύτερη άποψη της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης με τα σπίτια με τα κεραμίδια και τα ωραία χρώματα απέναντι.

Το Γύθειο έχει κάποια ενδιαφέροντα νεοκλασικά κτίρια και ένα αξιόλογο αρχαίο θέατρο, που δεν έχει αναδειχuεί ακόμα όπως θα έπρεπε. Το μεγαλύτερο ατού του, πάντως, είναι η τεράστια παραλία.

Ιδανική ώρα για να την περπατήσετε είναι το σούρουπο· όταν σκοτεινιάζει και δροσίζει, για έναν ρομαντικό περίπατο που θα διαρκέσει ώρα.

Η αποκάλυψη της Αρεόπολης

Το κεφαλοχώρι της Μάνης που δεν πρέπει με τίποτα να προσπεράσετε, παρόλο που εκ πρώτης όψεως δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για την ακρίβεια, από την κεντρική πλατεία του αρχίζει ένας πλακόστρωτος δρόμος που εισέρχεται στον ιστορικό πολεοδομικό ιστό των τριάντα κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν πριν από δύο δεκαετίες παραδοσιακά και διατηρητέα μνημεία και περιβάλλουν το ναό των Ταξιαρχών και την καλά προστατευμένη πλατεία της 17ης Μαρτίου.

Ξενώνες, ταβέρνες, καφέ και μπαρ, ένα πολύ παλιό μανάβικο-παντοπωλείο αλλά και ο φούρνος της κυρίας Μηλιάς θα γεμίζουν με εικόνες και γεύσεις τη βόλτα σας στην καλά κρυμμένη παλιά πόλη και θα σας χαρίσουν ένα νοερό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Αποτέλεσμα εικόνας για Αρεόπολης

Οπωσδήποτε στο Σπήλαιο Διρού

Σε πολύ μικρή απόσταση, ένας θησαυρός  που πρέπει να δείτε κρύβεται μέσα στα σπήλαια του Δυρού (Βλυχάδα και Αλεπότρυπα), που είναι τα πιο όμορφα λιμναία σπήλαια του κόσμου, σπήλαια ανείπωτης ομορφιάς. Είναι ο λόγος που το ομώνυμο χωριό (Πύργος Διρού) έχει κρατήσει τον κόσμο του. Αλλά και μια αλλιώτικη, «σκοτεινή» περιήγηση, που πρέπει να χαρίσετε σ’ εσάς και στα παιδιά σας. Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν γνωστή ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, αυτοί όμως που το εξερεύνησαν συστηματικά είναι οι σπηλαιολόγοι Γιάννης και Μαρία Πετροχείλου, μισό αιώνα αργότερα.

Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μ., από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και θα τα κάνετε με λέμβο (και οδηγό-ξεναγό κάποιον από τους ντόπιους εργαζομένους στο σπήλαιο). Το βάθος του νερού είναι από 30 εκατοστά μέχρι και 30 μέτρα, ενώ στη διάρκεια της βαρκάδας θα δείτε σταλακτίτες σε αποχρώσεις ροζ, λευκού, κόκκινου και σοκολατί, από το θείο, το ασβέστιο, τον σίδηρο και τον άργιλο που εντοπίζονται στην περιοχή.

Επίσης, θα περάσετε και από διάφορες «αίθουσες», τις οποίες το ζεύγος Πετροχείλου βάφτισε με ευφάνταστα ονόματα, όπως Θάλασσα των ναυαγίων, Αίθουσα των ονείρων, Λιμανάκι της ευτυχίας και Σοκολατένια σάλα!

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Νεολιθικό μουσείο του Δυρού στο σπήλαιο Αλεπότρυπα, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα πολυάριθμα ευρήματα και να αποκτήσετε ολιστική εικόνα της ζωής του Νεολιθικού ανθρώπου. Τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά που χαϊδεύουν τα λευκά βότσαλα στην παραλία μπροστά από το σπήλαιο  θα σας προσκαλέσουν για μια δροσιστική βουτιά, που δεν θα μπορέσετε να αρνηθείτε.


Ταξιάρχης 

Εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και εξωτερικής διακόσμησης βυζαντινός ναός, σταυροειδής με τρούλο, του 11ου αιώνα. Βρίσκεται στο τέλος του οικισμού της Χαρούδας της κοινότητας του Πύργου Δυρού.


Από το Λιμένι στον Γερολιμένα

Πριν από την Αρεόπολη το πρώτο και μετά το δεύτερο αποτελούν γραφικά παραθαλάσσια χωριά (και τα τελευταία χρόνια αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς), με παλιά και καινούργια κτίρια, που όλα τους υπακούν στην παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική.

Το Λιμένι αποτελούσε έδρα και λιμάνι των Μαυρομιχαλαίων, ενώ ο Γερολιμένας, πιο απόμακρος και απομονωμένος, ήταν επί Τουρκοκρατίας ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών και σπουδαίο σπουδαίο αλιευτικό καταφύγιο στη συνέχεια.

Σήμερα, πάλι, βρίσκονται εδώ ορισμένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής, η φήμη των οποίων έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Στο ακρωτήριο Ταίναρο

Τελευταίος σταθμός, μετά τη Βάθεια, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης: το ακρωτήριο Ταίναρο.

Ο δρόμος φτάνει μέχρι ένα σημείο και μετά θέλει περπάτημα, γι’ αυτό φροντίστε να το προσεγγίσετε με το φως της ημέρας και να έχετε στη διάθεσή σας κάμποση ώρα για να προλάβετε να πάτε έως το φάρο και να επιστρέψετε (είναι 2 χιλιόμετρα περίπου, ήτοι 40΄ εύκολης σχετικά πεζοπορίας).

Φτάνοντας στο φάρο, πάρτε το χρόνο σας και ατενίστε τη θάλασσα του Νότου.

Πηγή: http://www.pirgoiedem.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου