Hot!

Tips Μακροζωίας

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, πριν από 30-40 χρόνια, οι Έλληνες ήταν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως οι Κρητικοί. Αυτό δυστυχώς έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι τα 79,66 χρόνια με τις γυναίκες να ζουν περισσότερο κατά μέσο όρο από τους άντρες. Στη συνέχεια, σας παρουσιάζουμε ορισμένα tips υγιεινού τρόπου ζωής που έχουν συνδεθεί με την μακροζωία.
 

Η κληρονομικότητα σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο - οι επιστήμονες προσδιορίζουν ότι επηρεάζει μέχρι και 20-30% την μακροβιότητα ενός ανθρώπου. Με τον όρο κληρονομικότητα μπορεί να θεωρούμε κάποιες ασθένειες για παράδειγμα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το προσδόκιμο ζωής αλλά και θετικά γονίδια, όταν για παράδειγμα κάποιος έχει αιωνόβιους συγγενείς.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν σε μακροζωία είναι η διατροφή και πιο συγκεκριμένα η μεσογειακή. Η συγκεκριμένη δίαιτα ακολουθείται από τους κατοίκους στις χώρες της Μεσογείου και περιλαμβάνει αρκετά φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, με κύριο συστατικό επίσης το ελαιόλαδο. Το κρέας είναι περιορισμένο. Και το κυριότερο; όλα επιτρέπονται αλλά με μέτρο. Κυρίως η ελληνική παραδοσιακή διατροφή με πολλά όσπρια και λαχανικά αποτελεί μια πολύ σημαντική έκφραση της μεσογειακής διατροφής για αυτό και πιθανότατα είχαμε παλαιότερα και τα πρωτεία όσον αφορά τη μακροβιότητα.

Επίσης, φαίνεται πως το σωματικό βάρος σχετίζεται με τη μακροζωία, με το βάρος κάτω από το μέσο όρο να οδηγεί σε περισσότερα χρόνια ζωής. Δεν μιλάμε φυσικά για εξαντλητικές δίαιτες αλλά για σωστή διατροφή σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα γύρω στις 3-6 ώρες την εβδομάδα.
Η θετική σκέψη είναι επίσης ένας παράγοντας που έχει παρατηρηθεί σε υπερήλικες ανθρώπους. Συνιστάται γενικότερη ηρεμία σε έντονες καταστάσεις, καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, χωρίς στρες για οτιδήποτε πρόκειται να έρθει στο μέλλον. Το γέλιο και οι χαρούμενοι-θετικοί άνθρωποι στο περιβάλλον μας είναι επίσης σημαντικοί συντελεστές στη μακροζωία.

Όσον αφορά τον ύπνο, προτείνονται 7-8 ώρες νυχτερινού ύπνου καθώς και ένας μεσημεριανός ύπνος ο οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση των κατεχολαμινών, που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς.

Η πρόληψη επίσης σώζει ζωές για αυτό και συνιστάται συχνό τσεκάπ για να έχουμε την υγεία μας.

Οι τροφές που συνδέονται με την μακροζωία είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Κάποιες από τις προτεινόμενες τροφές είναι οι εξής: Μπρόκολο, πράσινα λαχανικά, μούρα, σκόρδο, ελαιόλαδο, αβοκάντο, τομάτα, σολομός, νερό, κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι και καφές.

... Και εννοείται ότι οι κακές συνήθειες όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ πρέπει να κοπούν!

Όλα τα παραπάνω σας παρέχουν μια εικόνα του τρόπου ζωής που μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας! Και βέβαια όχι μόνο πολλά χρόνια αλλά και καλά! Αλλάξτε τώρα τον τρόπο ζωής σας και αλλάξτε τη διάθεση σας!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου