Hot!

Η δύναμη της θετικής σκέψης!

Τώρα που διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, είναι μια κατάλληλη περίοδος να προβληματιστούμε και να σκεφτούμε κάποια πράγματα που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε έτσι ώστε να οδηγηθούμε και εμείς στην προσωπική μας ανάσταση και εξέλιξη. Είναι μια κατάλληλη περίοδος να αναλογιστούμε τη δύναμη που μπορεί να μας δώσει η θετική σκέψη για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία βρεθεί μπροστά μας. Το να κλαιγόμαστε για κάτι που έχει γίνει και δεν μπορεί να αλλάξει προφανώς και δεν ωφελεί σε κάτι. Αυτό που χρειάζεται είναι δράση, να σταθείς στα πόδια σου και να συνεχίσεις να ζεις. Μπορείς να αλλάξεις τον αρνητικό τρόπο σκέψης σου, να μην σε βασανίζουν κακές σκέψεις και να ζήσεις ευτυχισμένα απολαμβάνοντας κάθε στιγμή.

Σύμφωνα με τον κλάδο της Θετικής Ψυχολογίας, τα θετικά συναισθήματα όπως η χαρά και η αγάπη μπορούν να μας χαλαρώσουν για να νιώσουμε πιο ισορροπημένοι, βρίσκοντας πιο εύκολα εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα. Μην αφήνετε τον εγκέφαλο σας να σας επηρεάζει στην καθημερινότητα σας λόγω παλαιότερων αρνητικών καταστάσεων ή φόβων. Τα προβλήματα πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους, δίχως εξαιρέσεις. Το θέμα είναι το πώς τα ερμηνεύουμε και τα αντιμετωπίζουμε χωρίς να μας καταβάλουν. Μήπως δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι τα προβλήματα;

Πάμε να δούμε ορισμένες προτάσεις για να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης και να μάθετε να αντιλαμβάνεστε τα πράγματα θετικά:

Οι θετικές προτάσεις-επιβεβαιώσεις φαίνεται πώς αποτελούν μία αρκετά χρήσιμη τεχνική. Μπορείτε να γράψετε σε χαρτάκι ή να φωνάζετε δυνατά κάποιες προτάσεις που δείχνουν ότι αξίζετε και μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πάντα. Να προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι μπορείτε να έχετε ό,τι θέλετε. Σκεφτείτε προτάσεις στον ενεστώτα και χαρίστε μικρές “ενέσεις αυτοπεποίθησης” στον εαυτό σας. Παραδείγματα προτάσεων: Μπορώ να τα καταφέρω - Είμαι ικανός να αντιμετωπίσω οποιοδήποτε πρόβλημα - Αξίζω τον σεβασμό των άλλων - Τα πάω περίφημα σε ό,τι κάνω - Αγαπώ τον εαυτό μου - Ζω μια ευτυχισμένη ζωή. Αφιερώστε τουλάχιστον 5 λεπτά καθημερινά για να σκεφτείτε, να πείτε δυνατά και να γράψετε τις προτάσεις σας και προσπαθήστε να νιώσετε ότι αυτά που λέτε ισχύουν πραγματικά.

Η ευτυχία μας επηρεάζεται και από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε. Είναι χρήσιμο να περιβαλλόμαστε από θετικούς, χαρούμενους ανθρώπους που νοιάζονται για μας, έτσι ώστε να παίρνουμε δύναμη από αυτούς και να βλέπουμε τη ζωή θετικά όπως ακριβώς κάνουν και αυτοί. Βγάλτε από τη ζωή σας τους τοξικούς ανθρώπους που σας χαρίζουν μόνο μιζέρια και στεναχώριες. Να περνάτε όμορφα με τις παρέες σας έτσι ώστε να μπορείτε να είστε ευτυχείς.

Καλό είναι να αφιερώνετε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν. Εάν σας ευχαριστεί μπορείτε να πάτε για περίπατο ή στο σινεμά ή να δείτε μια ταινία σπίτι ή να βγείτε με την παρέα σας. Επιλέξτε κάθε μέρα μια δραστηριότητα που σας ηρεμεί και θα σας κάνει να νιώσετε δυνατοί για να συνεχίσετε τις δουλειές σας.

Οι μικροί στόχοι μέσα στην εβδομάδα και η επίτευξη τους αποτελεί επίσης ένα καλό tip για να είμαστε προσκολλημένοι σε μεγαλύτερους στόχους αλλά και να νιώθουμε καλά κάθε φορά που καταφέρνουμε να βγάλουμε εις πέρας κάποια ζητήματα. Μπορείτε επίσης να ανταμείβετε τον εαυτό σας μετά από κάθε μικρή επιτυχία π.χ με κάποιο γλυκό ή βόλτα με την παρέα σας. Έτσι, μπορείτε να αναζωογονηθείτε με αυτοπεποίθηση και ευχαρίστηση για να συνεχίσετε με τον επόμενο στόχο.


Η πίστη επίσης στο Θεό ή σε κάποια ανώτερη δύναμη ανάλογα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στήριγμα για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Φαίνεται πως η πίστη και γενικότερα τα θρησκευτικά κείμενα μπορούν να δώσουν κουράγιο και δύναμη σε όσους το χρειάζονται και μπορείτε να πάρετε σπουδαία μαθήματα για τη γενικότερη στάση ζωής.

Μην στεναχωριέστε για καταστάσεις που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Δεν είναι όλα τα πράγματα στη ζωή υπό τον έλεγχο των ανθρώπων. Πολλές φορές παρουσιάζονται δύσκολες καταστάσεις όπως για παράδειγμα ένας θάνατος ή μια σοβαρή ασθένεια τις οποίες πρέπει να αποδεχτούμε και να προσπαθήσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Είναι η στάση απέναντι στο πρόβλημα που θα μας βοηθήσει να σταθούμε δυνατοί και να συνεχίσουμε. 

Τέλος, θα σας φανεί πολύ χρήσιμο να αφιερώνετε τουλάχιστον 5 λεπτά την ημέρα αναλογιζόμενοι τα θετικά που παρουσιάστηκαν μέσα στην ημέρα. Να είστε ευγνώμονες για τις μικρές χαρές μέσα στην καθημερινότητα.

Από εδώ και στο εξής προσπαθήστε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο και να εκτιμάτε τις μικρές χαρές της ζωής, χωρίς να εστιάζετε στα μικροπροβλήματα της καθημερινότητας και θα δείτε πόσο πολύ θα αλλάξει η ζωή σας!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου