Hot!

Πώς θα καθορίσετε τις βασικές αξίες της επιχείρησης σας και πώς θα τις προωθήσετε!

Ο καθορισμός των βασικών αξιών μιας επιχείρησης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την επιβίωση και την επιτυχία της για πολλά χρόνια. Οι βασικές αξίες διαμορφώνουν την κουλτούρα της επιχείρησης και υποστηρίζουν το όραμα, αφορούν ουσιαστικά την ταυτότητα της. Είναι οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση σε ό,τι κάνουν οι εργαζόμενοι. Απαντούν σε ερωτήσεις όπως για ποιο λόγο υφίσταται η επιχείρηση και ποια η συμβολή των προϊόντων της επιχείρησης στον κόσμο. Η διαμόρφωση βασικών αξιών παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης.
 
Οι βασικές αξίες καθοδηγούν τους υπαλλήλους και δείχνουν στους πελάτες τον τρόπο που λειτουργεί η επιχείρηση, το πώς συμπεριφέρεται. Τους δίνεται η δυνατότητα έτσι να κατανοήσουν τί πρεσβεύει η επιχείρηση και για ποιον λόγο λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί. Υπάρχουν αρκετές αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η δράση μιας επιχείρησης αλλά υπάρχουν κάποιες ανώτερες-πρωταρχικές που δεν αλλάζουν ακόμα και αν το εξωτερικό περιβάλλον υφίσταται ραγδαίες αλλαγές. Οι βασικές αξίες διαμορφώνουν τις αποφάσεις της εταιρίας/επιχείρησης και φυσικά την συμπεριφορά των εργαζομένων.

To Twitter για παράδειγμα επισημαίνει πως έχει ως αποστολή να δώσει τη δύναμη στον καθένα να δημιουργήσει και να μοιραστεί ιδέες άμεσα, χωρίς εμπόδια. Με αυτόν τον τρόπο τονίζει ότι οι χρήστες αποτελούν τη νο.1 προτεραιότητα και έρχονται πάντα πρώτοι σε κάθε απόφαση και νέα υπηρεσία που θέλουν να προωθήσουν.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένες βασικές αξίες που έχουν οι μεγαλύτερες εταιρίες και επιχειρήσεις παγκοσμίως:

- Δέσμευση για ποιοτικά προϊόντα με θετική επιρροή στο κοινωνικό σύνολο ή το περιβάλλον (εταιρική κοινωνική ευθύνη)
- Ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (φιλικό εργασιακό περιβάλλον)
- Ακεραιότητα, δραστηριοποίηση με βάση την ειλικρίνεια
- Συνεχής επιδίωξη για καινοτομία
- Ενδυνάμωση των εργαζομένων, παρότρυνση για πρωτοβουλίες και δυνατότητα εξέλιξης
- Σεβασμός στη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία
- Εξασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Οι βασικές αξίες δεν πρέπει να προκαθορίζονται αλλά καλό είναι να ανακαλύψετε αυτές πάνω στις οποίες πατάει ήδη η επιχείρηση (όχι αυτές που θα θέλατε να είχατε). Είναι λάθος να ψάχνετε αξίες που σας προσελκύουν την προσοχή και να προσπαθήσετε να τις εντάξετε στην επιχείρηση. Πώς όμως μπορείτε να καθορίσετε τις βασικές αξίες που έχει η επιχείρηση σας;

Ένας καλός τρόπος για να το επιτύχετε είναι να σας βοηθήσουν κάποια στελέχη (2-6) ανάλογα και με το μέγεθος της επιχείρησης, που γνωρίζουν πολύ καλά την επιχείρηση - ανώτερα στελέχη που εμπνέουν τον σεβασμό στους συναδέλφους. Αυτοί είναι που μπορούν να σας βοηθήσουν στον καθορισμό των αξιών, ζητώντας τους άμεσα να σας δώσουν αυτήν την απάντηση αλλά απαντώντας και σε έμμεσες ερωτήσεις ή και πιο συγκεκριμένες σχετικά με τις αξίες που σας έχουν αναφέρει.
Αφού λοιπόν έχετε μια σαφή εικόνα των θεμελιωδών αξιών βάσει των οποίων λειτουργεί η επιχείρηση σας, θα πρέπει να τις αποσαφηνίσετε στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον. 

Πρέπει να τις αναφέρετε σαφώς στους υπαλλήλους και φυσικά να εμφανίζονται σε επίσημα εταιρικά έγγραφα, στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, στα social media και στο blog όπου θα διασαφηνίζεται με άρθρα ο τρόπος που οι αξίες αυτές γίνονται πράξη. Τέλος, οι αξίες βοηθούν τους επιχειρηματίες και τα ανώτατα στελέχη σε στρατηγικές αποφάσεις και δύσκολα διλήμματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου