Hot!

31 ΜΑΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

31 Μαΐου – Σήμερα γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, μια κακή συνήθεια για πολλούς ανθρώπους που αποδεδειγμένα προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το πώς θα μπορέσετε να κόψετε το κάπνισμα σχετικά εύκολα, έτσι ώστε να είστε υγιείς και σε καλή φόρμα και διάθεση. Το σίγουρο είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν προσπαθήσει μόνοι τους και δεν τα έχουν καταφέρει. Σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα καλύτερα tips, γιατί σήμερα είναι μια καλή ημέρα για να πάρετε επιτέλους την απόφαση να απεξαρτηθείτε από το τσιγάρο.
 
Ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί πολλούς όταν αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα είναι αν θα το κόψουν μαχαίρι ή σταδιακά. Όπως και να προτιμάτε, το κυριότερο για να επιτύχετε τον στόχο σας είναι να το πάρετε πραγματικά απόφαση και να έχετε βρει σημαντικά κίνητρα για να το κάνετε. Πάντως σύμφωνα με έρευνες, το κόψιμο μαχαίρι θεωρείται ο πιο επιτυχημένος τρόπος. Βρείτε λοιπόν καταρχήν ποια είναι τα βασικά κίνητρα για εσάς για να κόψετε το τσιγάρο. Είναι τα λεφτά που θα γλιτώσετε; λόγοι υγείας; η καλύτερη φυσική κατάσταση; η λιγότερη δυσοσμία για τους άλλους; ή κάτι άλλο; Βρείτε και καταγράψτε τα κίνητρα σας και εστιάστε σε αυτά που έχετε να κερδίσετε από τη διακοπή αυτής της κακής συνήθειας. Πάρτε το λοιπόν απόφαση ότι θα κόψετε το κάπνισμα για τους λόγους που έχετε αποφασίσει.

Προσπάθησε να δεσμευτείς στον εαυτό σου και στους άλλους. Γράψε στα χαρτιά σου αλλά και δημοσίως τον στόχο σου π.χ στα social media και φυσικά πες το σε συγγενείς και φίλους έτσι ώστε να σε βοηθήσουν και οι ίδιοι. Κάποιοι το βρίσκουν πιο χρήσιμο όταν προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα μαζί με κάποιον φίλο/η που καπνίζει. Έτσι μπορείτε να βοηθήσετε σημαντικά ο ένας τον άλλον.

Όπως και σε κάθε προσπάθεια για αλλαγή κάποιας συνήθειας, έτσι και με το κάπνισμα θα πρέπει να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για όσα έχετε καταφέρει. Μπορείτε να κάνετε όμορφα δώρα στον εαυτό σας ανά ημέρα και μετά σε πιο μακριά διαστήματα όπως εβδομάδα ή και μήνα. Έτσι, παίρνοντας την επιβράβευση σας θα νιώθετε ικανοποίηση και φυσικά θα περιμένετε την επόμενη. Φτιάξτε πλάνο ανταμοιβών και χαρείτε με την καρδιά σας τα έπαθλα σας.

Το πιο δύσκολο διάστημα είναι οι 2-3 πρώτες ημέρες και γενικότερα οι πρώτες 2 εβδομάδες. Προσπάθησε να κρατηθείς αυτήν την περίοδο και θα δεις πως όλα στην συνέχεια θα είναι πολύ πιο εύκολα. Σκέψου θετικά και πίστεψε ότι όντως μπορείς να τα καταφέρεις. Επικεντρώσου σε όλα τα οφέλη που έχεις να κερδίσεις από τη διακοπή της συνήθειας αυτής.

Κάποιοι χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα νικοτίνης ή τσίχλες νικοτίνης που μπορούν να σας βοηθήσουν πιθανώς στην αρχή αν το βρίσκετε δύσκολο να κόψετε το κάπνισμα. Μάθετε περισσότερα στο φαρμακείο της γειτονιάς σας.

...Και φυσικά μην κουβαλάτε ποτέ μαζί σας τσιγάρα.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε έντονη την ανάγκη να καπνίσετε:

  • Μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη
  • Τσιμπήστε κάποιο σνακ ή φρούτο
  • Μασήστε κανέλα ή γαρύφαλλο
  • Απασχολήστε τα χέρια σας με κάτι άλλο όπως κομπολόι
  • Πάρτε κάποιες βαθιές ανάσες και μετρήστε μέχρι το 100 για να σας φύγει η επιθυμία
  • Πλύνετε τα δόντια σας
  • Ασκηθείτε για εκτόνωση π.χ περπάτημα, τζόκινγκ, διάδρομος, ποδήλατο.

Σας ευχόμαστε καλή αρχή στην προσπάθεια σας! Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και ξεκινήστε έναν νέο τρόπο ζωής!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου