Hot!

6 Χαρακτηριστικά για την καλύτερη αποτελεσματικότητα μιας ομάδας!


Οι ομάδες είτε στην καθημερινή ζωή είτε στις επιχειρήσεις είναι αρκετά χρήσιμες για να πετύχουν δύσκολους στόχους. Είναι βέβαιο πως με τη συνεργασία πολλών ατόμων μπορεί να επιτευχθούν πολλά περισσότερα καθώς γίνεται συνδυασμός απόψεων, γνώσεων και ικανοτήτων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κυρίως στις επιχειρήσεις αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ο ρόλος των ομάδων και των συνεργασιών. Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά που χρειάζονται σε ομάδες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. 

Κοινοί Στόχοι:  Όλα τα μέλη της ομάδας είναι σημαντικό να έχουν κοινoύς στόχους και όραμα έτσι ώστε να καθοδηγούνται σωστά και να έχουν το ίδιο πάθος για να κατακτήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαφορετικότητα: Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο τα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα να είναι διαφορετικά μεταξύ τους, δηλαδή με διαφορετικά προσωπικά χαρακτηριστικά, γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση μέσα στην ομάδα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές δυσκολίες που θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Ξεκάθαρη κατανομή ρόλων: Πρέπει ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος της ομάδας να γνωρίζει τί ακριβώς προσδοκάται να κάνει, ποιες είναι οι αρμοδιότητες του και ποιες δραστηριότητες πρέπει να βγάλουν εις πέρας και μέχρι πότε. Με αυτόν τον τρόπο, δεν δημιουργούνται ασάφειες και παραλήψεις.

Σωστή ηγεσία: Σίγουρα πρέπει να υπάρχει κάποιος μέσα στην ομάδα ώστε να καθοδηγεί σωστά τα μέλη σε συναντήσεις και γενικότερα στην καθημερινότητα της δουλειάς, να συντονίζει τα μέλη και να αποτελεί επίσης την κινητήρια δύναμη για όλους τους υπολοίπους. Με λίγα λόγια να τους εμπνέει ώστε να συνεχίζουν και να καταφέρνει να διαχειρίζεται τυχόν συγκρούσεις κατά την εργασία.

Συμμετοχή όλων: Στις συναντήσεις και στις σημαντικές αποφάσεις καλό είναι να συμμετέχουν όλα τα μέλη της ομάδας ως αξιότιμα και να ακούγονται όλες οι απόψεις. Έτσι, πιθανότατα και με την δύναμη της πλειοψηφίας, μπορεί να ληφθεί πιθανώς και η καλύτερη απόφαση.

Συνεχής εκπαίδευση: Η δυνατότητα για συνεχή εκπαίδευση και καθοδήγηση των μελών της ομάδας είναι σημαντική τόσο για να κάνουν όσο δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους αλλά και για να νιώθουν ότι εξελίσσονται και γίνονται όλο και πιο σημαντικοί για την επιχείρηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου