Hot!

Τα πιο αξιοπερίεργα Πασχαλινά έθιμα από όλη την Ελλάδα!

Το Πάσχα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές γιορτές του Χριστιανισμού! Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τα πιο αξιοπερίεργα έθιμα που συναντώνται την περίοδο του Πάσχα στη χώρα μας!

Στη Χίο συναντάμε το έθιμο στο Βροντάδο που είναι μάλιστα παγκοσμίως γνωστό. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και αφορά την εκτόξευση ρουκετών μεταξύ δύο ενοριών, φωτίζοντας με ιδιαίτερο τρόπο τον μαύρο ουρανό. Το θέαμα το βράδυ της Ανάστασης είναι πραγματικά μαγικό, αν και ο Δήμος έχει θέσει αυστηρά μέτρα για λόγους ασφαλείας καθώς έχουν υπάρξει περιστατικά τραυματισμού στο παρελθόν.

Στην Κέρκυρα, το Μεγάλο Σάββατο πραγματοποιείται το ευρέως γνωστό έθιμο των μπότιδων. Μετά την πρώτη Ανάσταση το πρωί οι κάτοικοι πετάνε τεράστιες κανάτες γεμάτες με νερό από τα στολισμένα μπαλκόνια τους. Οι κανάτες στολίζονται με κόκκινες κορδέλες, το χρώμα του νησιού.



Την Μ. Παρασκευή στην Ύδρα, στη συνοικία Καμίνι ο Επιτάφιος εισέρχεται μέσα στη θάλασσα οπότε και διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου.

Ας δούμε άλλα λιγότερα γνωστά έθιμα που σίγουρα θα σας κινήσουν την περιέργεια:

Στο Ηράκλειο της Κρήτης την Δευτέρα του Πάσχα οι ντόπιοι δειπνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από την ζωή, στο κοιμητήριο. Έχοντας προμηθευτεί φαγητό και κρασί, μετά από την περιποίηση του χώρου, συγγενείς και φίλοι των νεκρών, γευματίζουν στο κοιμητήριο ανταλλάσσοντας ευχές, τιμώντας έτσι την μνήμη τους, διαδίδοντας το αναστάσιμο μήνυμα.



Στη Ζάκυνθο την Μεγάλη Παρασκευή οι κάτοικοι αφαιρούν τις πινακίδες των καταστημάτων και τις τοποθετούν στην πλατεία. Οι καταστηματάρχες την επόμενη μέρα το πρωί πηγαίνουν στην πλατεία για να βρουν την πινακίδα τους.

Στην Πάτμο την Μ. Πέμπτη μπορείτε να δείτε μια εντυπωσιακή αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και του Νιπτήρα που πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία.


Στη Σύρο, Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί, γιορτάζουν την ίδια μέρα το Πάσχα, σε κλίμα ενότητας. Οι Επιτάφιοι συναντώνται στην κεντρική πλατεία Μιαούλη, όπου οι πιστοί παρακολουθούν με κατάνυξη την ακολουθία.


Το Σάββατο του Λαζάρου στην Κάλυμνο, οι κάτοικοι ζυμώνουν τους «Λαζάρους», τα οποία είναι ομοιώματα ανθρώπων.






Στον Περισσό της Χαλκιδικής την τρίτη ημέρα του Πάσχα πάνω στους λόφους, μετά την επιμνημόσυνη δέηση οι γηραιότεροι αρχίζουν τον χορό. Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και σχηματίζεται ουρά εκατοντάδων μέτρων, τραγουδώντας και χορεύοντας Πασχαλινά τραγούδια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου