Hot!

Αυχενικό Σύνδρομο - Αιτίες, Πρόληψη και Αντιμετώπιση!

Ο πόνος στον αυχένα αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα της εποχής μας, το οποίο συνήθως δεν κρύβει κάποια σοβαρή παθολογία. Πολλές φορές παρατηρείται έντονος πόνος ή δυσκαμψία μετά από έντονη μέρα γεμάτη στρες ή πολύωρη εργασία.

Ως αυχενικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται ένα σύνολο εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα. Ο αυχένας είναι το στήριγμα του κεφαλιού μας και δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλι να σκύβει και να στρίβει. Η καταπόνηση του μπορεί να γίνει εύκολα με διάφορους τρόπους, καταλήγοντας στην εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με σοβαρότητα του προβλήματος και μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκαμψία και πόνο στην περιοχή, πονοκέφαλο, ζαλάδες, πόνο που εκτείνεται στους ώμους και το χέρι και μούδιασμα. Τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν αρθρώσεις, νεύρα, οστά και μύες της σπονδυλικής στήλης ή σε μη παθολογικές καταστάσεις όπως το αυχενικό σύνδρομο λόγω άγχους ή ψυχολογικών παραγόντων. Οι αιτίες του αυχενικού συνδρόμου μπορούν να καταταχθούν σε τέσσερις γενικές κατηγορίες: Δισκοπάθεια, αρθρίτιδα, κήλη και σπασμό των μυών στην περιοχή του αυχένα από κακή στάση ή ψύξη.

Όταν οι πόνοι και οι ενοχλήσεις γίνονται συστηματικοί, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό για να διαπιστώσετε τις αιτίες των συμπτωμάτων. Ανάλογα με τα συμπτώματα που θα περιγράψετε και τα ευρήματα από την κλινική εξέταση, πιθανώς να χρειαστεί να υποβληθείτε σε συμπληρωματικές διαγνωστικές εξετάσεις όπως αιματολογικές και ακτινογραφίες. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με τα συμπτώματα. Απλές μορφές που οφείλονται σε μυϊκή κόπωση, θλάση ή διάστρεμμα, αντιμετωπίζονται με απλή φαρμακευτική αγωγή όπως αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η αντιμετώπιση των μορφών του αυχενικού συνδρόμου λόγω εκφυλιστικής νόσου της σπονδυλικής στήλης είναι πιο μακροχρόνια με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία που στοχεύει στη λύση του μυϊκού σπασμού και την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος, βελτιώνοντας τη θέση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης. Η εκφυλιστική νόσος αποτελεί χρόνια πάθηση με εξάρσεις και υφέσεις για αυτό είναι πιθανό να υπάρχουν υποτροπές ακόμα και μετά από επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε λίγες περιπτώσεις κυρίως όταν υπάρχει πίεση νεύρου από κάποια δισκοκήλη ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.


Tips για μείωση του πόνου και πρόληψη!

- Αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη και να κρεμάτε βαριές τσάντες στον ώμο.

- Προσπαθήστε να περπατάτε με το κεφάλι ψηλά, όχι καμπουριαστά.

- Αποφεύγετε τις ψυχικές εντάσεις καθώς αυξάνουν τη μυϊκή ένταση και συνεπώς τον πόνο.

- Βάλτε τη γυμναστική στη ζωής σας όταν δεν έχετε πόνους. Η σωστή εκγύμναση των μυών του αυχένα θα σας βοηθήσει αρκετά. Εκτελέστε διατάσεις και ασκήσεις ελαστικότητας. Ο χρόνος που χρειάζεται είναι ελάχιστος ενώ τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά.

- Αποφεύγετε ρεύματα και απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο μαξιλάρι που χρησιμοποιείτε. Ένα κακό μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει αυχενικό σύνδρομό ή να δημιουργεί υποτροπές σε ήδη υπάρχον. Επιλέξτε ανατομικό μαξιλάρι το οποίο καλύπτει τον κενό χώρο μεταξύ ώμου και αφτιού κατά τον ύπνο στο πλάι.

- Προσπαθήστε να κάνετε συχνά διαλείμματα όταν κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή για να ξε-πιαστείτε.


Χρειάζεστε ορθοπεδικό ή φυσικοθεραπευτή; Αναζητήστε τον γιατρό που ψάχνετε στον 4TY.GR! 

1 σχόλια:

  1. Τώρα με το κρύο και την υγρασία η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη! Βρίσκω πολύ χρήσιμες τις συμβουλές σας! περισσότερο από όλα εγώ έχω να πω ότι με βοήθησε το μαξιλάρι. Εγώ αγόρασα αυτό το μαξιλάρι https://www.welhome.gr/stromata-aksesouar/maksilaria/1134892-maksilari-memory-foam-air-16cm.html που είναι και με memory foam και βρήκα την υγειά μου! με βοήθησε πολύ και με ανακούφισε από τον έντονο πόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή