Hot!

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΡΟΟΠΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Το καλοκαίρι, κυρίως στην παραλία μπορεί να παρουσιαστούν διάφορα μικροπροβλήματα που μπορούν να χαλάσουν τη διάθεση σας. Για να μην αφήσετε κάποια απρόοπτα να χαλάσουν τις διακοπές σας, σας παρουσιάζουμε κάποια συχνά προβλήματα και πώς θα τα αντιμετωπίσετε άμεσα.



Εγκαύματα

Τα εγκαύματα αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο το καλοκαίρι λόγω της έντονης έκθεσης στον ήλιο. Τα εγκαύματα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς η συσσωρευμένη πρόκληση τους μπορεί να βλάψει το δέρμα μακροχρόνια και να οδηγήσει ακόμα και σε σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος όπως το μελάνωμα.

Για να τα αποφύγετε λοιπόν τα εγκαύματα επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, ακόμα καλύτερα να είναι αδιάβροχο. Εφαρμόστε το αντηλιακό μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο και ανανεώστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Καλό είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, καθώς τότε η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη.

Σε περίπτωση που δεν ήσασταν τόσο προσεκτικοί και καήκατε από τον ήλιο, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσετε τις ενοχλήσεις σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα. Να κάνετε συχνά ντους με δροσερό νερό και να σκουπίζεστε ταμποναριστά για να μην νιώθετε περισσότερο πόνο. Βάλτε γιαούρτι, λάδι καλέντουλας ή ζελέ αλόης. Επίσης, μπορείτε να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα ειδική για τα εγκαύματα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο σας. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για τις επόμενες ημέρες.

Ηλίαση

Η ηλίαση είναι ένα άλλο συχνό απρόοπτο που εμφανίζεται λόγω της υπερβολική έκθεσης στον ήλιο. Η ηλίαση συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ζαλάδα, πυρετό, ταχυπαλμία, εμετό, ακόμα και απώλεια αισθήσεων σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο κυρίως από τις 12 έως τις 4.00μ.μ, να καταναλώνετε πολλά υγρά και να χρησιμοποιείτε μεγάλο καπέλο και γυαλιά για να προστατεύετε το κεφάλι σας. Πρέπει να τρώτε ελαφριά γεύματα, αρκετά φρούτα και λαχανικά. Άτομα υψηλού κινδύνου όπως ηλικιωμένοι ή ασθενείς, καλό είναι να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους τις ζεστές ημέρες.

Προσοχή στην αφυδάτωση. Σε περίπτωση που πάθετε ηλίαση θα πρέπει να αρχίσετε να πίνετε αρκετά υγρά, να μεταφερθείτε σε δροσερό μέρος, να βγάλετε τα περιττά ρούχα, να τοποθετείτε δροσερές κομπρέσες σε μέτωπο και αυχένα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας γιατί μπορεί να έχετε πάθει θερμοπληξία που αποτελεί μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Αχινός

Το να πατήσεις αχινό δεν είναι ανησυχητικό περιστατικό απλά χρειάζεται υπομονή για να μπορέσεις να βγάλεις τα αγκάθια από το δέρμα σου. Με το που πατήσεις αχινό, προσπάθησε να στηριχτείς στο άλλο πόδι για να μην μπουν πιο βαθιά τα αγκάθια. Στη συνέχεια κάθισε και ρίξε άφθονο νερό στην πληγή. Αφού στεγνώσει ρίξε λάδι, είτε ελαιόλαδο είτε λάδι μαυρίσματος για να μαλακώσει η περιοχή. Σιγά σιγά προσπάθησε να σπρώξεις προς τα έξω τα αγκάθια είτε με τα χέρια είτε με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών αφού πρώτα το έχεις απολυμάνει καλά. Για αγκάθια που έχουν πάει πιο βαθιά ίσως χρειαστεί βελόνα που έχει αποστειρωθεί. Όταν τελειώσετε καθαρίστε την περιοχή με λίγο νερό και ύστερα βάλτε οινόπνευμα ή οξυζενέ ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση. Συνήθως, ο πόνος διαρκεί περίπου 2 μέρες.

Τσούχτρα

Σε περίπτωση που σε τσιμπήσει τσούχτρα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βγεις στην αμμουδιά και να τρίψεις ελαφρά το σημείο με άμμο. Ρίξε θαλασσινό νερό, ξύδι και μετά τοποθέτησε πάνω στο σημείο κάτι παγωμένο π.χ μπουκάλι νερό ή κουτάκι αναψυκτικού για να μην πρηστείς.

Μέλισσα

Εάν σε τσιμπήσει μέλισσα προσπάθησε να βρεις το κεντρί και να το απομακρύνεις με τα χέρια. Εάν έχεις μαζί σου οδοντόκρεμα, μπορείς να την αλείψεις στο τσίμπημα (περίπου 15 λεπτά). Επίσης, το μέλι μπορεί να σε ανακουφίσει (μισή ώρα).

Σφήκα

Αν σε τσιμπήσει σφήκα θα σε βοηθήσει το ξύδι. Βρέξε το τσίμπημα με ξύδι για περίπου 15 λεπτά. Καλή δουλειά μπορεί να κάνει επίσης ένα λεμόνι ή κρεμμύδι. Μπορείς να βάλεις και πάγο για να μην γίνει έντονο το πρήξιμο.

Διάστρεμμα αστραγάλου (στραμπούληγμα)

Κάποιες φορές μπορεί να παραπατήσετε κάπου ή τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, που ίσως οδηγήσει σε στρμπούληγμα του ποδιού. Το στραμπούληγμα θα δημιουργήσει πόνο και θα σας δυσκολέψει στην κίνηση.

Βάλτε πάγο τυλιγμένο με πανί όχι μόνο πάνω στον αστράγαλο αλλά και γύρω από την περιοχή. Μετά, δέστε τον αστράγαλο με επίδεσμο, όχι σφιχτά ώστε να επιτρέπει την κυκλοφορία του αίματος.



Ελπίζουμε τα παραπάνω tips να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε άμεσα αυτά τα μικροπροβλήματα ώστε να μην επηρεάσουν τη διάθεση σας. Καλές διακοπές!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου