Hot!

25 Οκτωβρίου – Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού!

Η σημερινή ημέρα όπως κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού. Μία ημέρα που πρέπει να θυμίζει σε κάθε γυναίκα τη σημασία της πρόληψης και της σωστής ενημέρωσης για τη συγκεκριμένη νόσο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου και υπολογίζεται πως περίπου 1 στις 12 γυναίκες στην Ευρώπη θα εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή της καρκίνο του μαστού. Τα ποσοστά είναι υψηλά αλλά δεν θα πρέπει να σας τρομάζουν καθώς η έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη θεραπεία του ασθενή. Για αυτό λοιπόν η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και καθιερώθηκε η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα για να θυμίζει σε κάθε γυναίκα να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να παραμένει υγιής. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρείται στις ηλικίες μεταξύ 40 και 55 ετών, κοντά δηλαδή στην εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στα πλαίσια της πρόληψης κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου αλλά και γενικότερα κατά της νόσου ανήκουν οι παρακάτω ενέργειες: Υγιεινή διατροφή, διατήρηση ενός σωστού βάρους, διακοπή του καπνίσματος, μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, αποφυγή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών αλλά και ορμονοθεραπείας για περισσότερο από 5 χρόνια, ετήσια μαστογραφία και μηνιαία αυτοεξέταση στους μαστούς.

Η πιο σημαντική ενέργεια πρόληψης είναι φυσικά η μαστογραφία που πρέπει να γίνεται τακτικά κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών. Η μαστογραφία αποτελεί την πιο κατάλληλη μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση και σε μικρότερη ηλικία. Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για τη συχνότητα της εξέτασης. Μην ξεχνάτε να εξετάζεστε και μόνη σας: Εάν εντοπίσετε κάποια αλλαγή στο σχήμα ή την υφή του μαστού, στη θηλή ή κάποιο ψηλαφητό ογκίδιο μη διστάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Μην φοβηθείτε εάν εντοπίσετε κάτι περίεργο – αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν αρκετές γυναίκες. Δεν υπάρχει λόγος φόβου καθώς η έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει και θα σας βοηθήσει να επανέλθετε κανονικά στη φυσιολογική σας ζωή μετά την θεραπεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου