Hot!

Οσφυαλγία - ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους!

Η οσφυαλγία αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από πόνο στη μέση, ανεξάρτητα από τα αίτια που τον προκαλούν. Αρκετές φορές ο πόνος αυτός εκτείνεται στο γλουτό και στους μηρούς, και όταν συνοδεύεται από ισχιαλγία, γίνεται επέκταση του πόνου κατά μήκος του μηρού και της κνήμης, κάποιες φορές μέχρι και τα δάκτυλα του ποδιού. Σύμφωνα με στατιστικά, η οσφυαλγία αποτελεί την πιο συχνή πάθηση, μετά το κοινό κρυολόγημα, που έχει ως συνέπεια την απώλεια εργατοωρών. Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι αρκετά, ενώ κάποια μπορεί να υποκρύπτουν σοβαρά παθολογικά προβλήματα, για αυτό και κάποιος ασθενής με έντονο πόνο στη μέση για αρκετό διάστημα θα πρέπει να απευθυνθεί στον ορθοπεδικό ιατρό για κάποια εξέταση, πιθανότατα ακτινογραφίες ή ακόμα και μαγνητική τομογραφία.

Η οσφυαλγία μπορεί να εκδηλωθεί με δύο τρόπους, πρώτον ως χρόνια οσφυαλγία που διαρκεί μήνες ή χρόνια και ως οξεία οσφυαλγία, γνωστή ως λουμπάγκο. Τις περισσότερες φορές  ο πόνος εμφανίζεται μετά το σήκωμα κάποιου βάρους με λάθος τρόπο, το σκύψιμο για πολλή ώρα, τη λάθος μετακίνηση ενός αντικειμένου ή τη στροφή της μέσης. Παλαιότερα, η απόλυτη κατάκλιση θεωρούταν υποχρεωτική, όμως νέες στατιστικές μελέτες προτείνουν στους ασθενείς να έχουν κάποια ήπια δραστηριότητα, ανάλογα με τον πόνο που νιώθουν. Η κρίση συνήθως διαρκεί για 4-5 ημέρες και βαθμιαία υποχωρεί. Ο πόνος στην αρχή μπορεί να είναι τόσο ισχυρός ώστε να ακινητοποιήσει το άτομο για πολλές ώρες στη θέση που πρωτοεμφανίστηκε.

Εάν είναι γνωστό ότι ο ασθενής πάσχει από χρόνια δισκοπάθεια ή κάποια αρθριτικά λόγω ηλικίας τότε δεν απαιτείται σε κάθε κρίση ένας νέος ακτινογραφικός έλεγχος, αλλιώς αν παρουσιάζεται για πρώτη φορά πόνος που επιμένει, τότε είναι απαραίτητη μια ακτινογραφία της περιοχής. Εάν ο ασθενής παρουσιάζει και πυρετό τότε είναι χρήσιμος και ένας αιματολογικός εργαστηριακός έλεγχος.

Για την θεραπεία, συνήθως η ανάπαυση και η τοπική εφαρμογή επιθεμάτων είναι αρκετές. Προτείνεται στον ασθενή από την αρχή της κρίσης μέχρι και για 15-20 ημέρες όταν είναι όρθιος να φορά ειδική ζώνη, την οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιεί για πολύωρη ορθοστασία ή κάποιο μεγάλο ταξίδι. Ίσως χρειαστούν φάρμακα αγωγή (αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα) στην αρχική οξεία φάση ώστε να μειωθεί ο πόνος και κατά καιρούς ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιεί μια αντιφλεγμονώδη αλοιφή για ελαφριές μαλάξεις για ξεκούραση των μυών. Ακόμα, πολλοί ασθενείς έχουν δει εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον βελονισμό και από την φυσικοθεραπεία. Συνήθως η χρόνια οσφυαλγία δεν καταλήγει στο χειρουργείο. Μπορεί να χρειαστεί σε σπάνιες περιπτώσεις όταν υπάρχουν επίμονοι έντονοι πόνοι ή ο ασθενής έχει κάποιο επάγγελμα στο οποίο απαιτείται η τέλεια λειτουργικότητα της μέσης.

Σίγουρα η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη λύση ώστε να αποφύγετε τους ενοχλητικούς πόνους στη μέση εάν δεν έχετε ήδη κάποιο πρόβλημα. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της μέσης (κοιλιακοί και ραχιαίοι) αποτελούν την καλύτερη πρόληψη, μην γυμνάζεστε ποτέ όμως κατά την κρίση οσφυαλγίας. Η σωστή στάση του σώματος, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους , ακόμα και η μείωση του άγχους ή η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλουν στην πρόληψη. Κάθε φορά που πρέπει να σηκώσετε κάποιο αντικείμενο θα πρέπει να το κάνετε με προσοχή, με τα γόνατα σε κάμψη και ίσιο κορμό. Τέλος, τα ορθοπεδικά στρώματα, η αποφυγή των περιστροφών της μέσης αλλά και των ψηλών τακουνιών είναι μέτρα που θα σας βοηθήσουν να έχετε τη μέση σας σε καλή κατάσταση.

Εμπιστευτείτε κάποιον ειδικό ορθοπεδικό από τον οδηγό μας για περισσότερες πληροφορίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου