Hot!

14/11 - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη!


Σήμερα 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη, μιας νόσου που επηρεάζει όλο και περισσότερο κόσμο αλλάζοντας τον τρόπο ζωής όσων πάσχουν από αυτήν την ασθένεια.




Σύμφωνα με έρευνες, περίπου 700.000-900.000 Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ποσοστό γύρω στο 9% του πληθυσμού. Το 95% των ασθενών πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ ενώ μόλις το 5% πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης παρουσιάζει ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2016 νοσούσε περίπου το μισό δισεκατομμύριο του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα καλά νέα είναι ότι σε ποσοστό περίπου 70% των περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ μπορούν να αποφευχθούν ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για αυτό πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης αποτελεί μια χρόνια και μεταβολική πάθηση, που παρατηρείται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου Ι ) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται (Τύπου ΙΙ). Η Ινσουλίνη είναι η ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο που υπάρχει στο αίμα χρησιμοποιώντας το ως πηγή ενέργειας. Σε περίπτωση διαβήτη παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Ο σακχαρώδης διαβήτης πρέπει να ελέγχεται  γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες των νεύρων κ.ά.

Κάποια από τα κλασσικά συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη είναι η πολυουρία, η έντονη δίψα, η πολυφαγία και η ξαφνική απώλεια σωματικού βάρους αν και συνήθως στον διαβήτη τύπου 2 ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται υγιής και να μην παρουσιάζει κάποια συμπτώματα για αυτό και πολλοί ενώ πάσχουν από την νόσο δεν το γνωρίζουν. Η διάγνωση του διαβήτη είναι εύκολη ελέγχοντας την τιμή του σακχάρου.

Πρόληψη

Η ανθυγιεινή διατροφή, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν σε σακχαρώδη διαβήτη. Βλέποντας τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά ασθενών φαίνεται πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Τα άτομα που πρέπει να προσέχουν ακόμα περισσότερο είναι οι παχύσαρκοι, οι υπερτασικοί, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια και καπνιστές. Βελτιώστε άμεσα τον τρόπο ζωής. Προσπαθήστε να μειώσετε το σωματικό βάρος σας, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά, κόψτε το κάπνισμα, αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών, μειώστε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά. Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πιθανότητα να νοσήσετε από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Αντιμετώπιση

Ένας διαβητικός πρέπει να είναι πλήρως ενήμερος για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθεί, να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου και να λαμβάνει ινσουλίνη.  Όλοι οι επιβαρυντικοί παράγοντες πρέπει να εξαλείφονται όπως το κάπνισμα και τα λιπαρά φαγητά. Γενικά πρέπει να υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ μπορεί να επιτευχθεί ο γλυκαιμικός έλεγχος με έλεγχο του σωματικού βάρους και σωστή δίαιτα ή με χορήγηση φαρμάκων. Η ινσουλίνη θα χρειαστεί εάν δεν επιτευχθεί γλυκαιμικός έλεγχος με τα παραπάνω μέτρα. Ανάλογα με την κατάσταση του κάθε ασθενούς ρυθμίζεται και ο τύπος, η δόση και η συχνότητα χορήγησης ινσουλίνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου