Hot!

Νέοι στόχοι για το 2018! Στοχοθεσία με πίνακα οράματος!


Η θέσπιση στόχων με τον ερχομό μιας νέας χρονιά αποτελεί πλέον μια διαδεδομένη συνήθεια για πολύ κόσμο και σίγουρα είναι μια καλή ευκαιρία για να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και να σκεφτείτε τί μπορείτε να βελτιώσετε στην ζωή σας με το νέο χρόνο. Κάντε τον απολογισμό σας για την χρονιά που πέρασε, τί καταφέρατε, τί κερδίσατε και σε τί αποτύχατε. Προσπαθήστε να αναζητήσετε τους παράγοντες εκείνους που σας έχουν κρατήσει πίσω και αναλύστε τους με κριτική σκέψη έτσι ώστε να μπορέσετε να βελτιώσετε τον εαυτό σας. Στη συνέχεια επικεντρωθείτε σε αυτά που θέλετε να αποκτήσετε μέσα στο 2018 και σκεφτείτε και πιθανούς τρόπους για να τα καταφέρετε.



Μπορείτε να θέσετε μικρούς στόχους αλλά και πιο μεγάλους! Μπορείτε να σκεφτείτε βραχυχρόνιες μικρές βελτιώσεις αλλά και μακροπρόθεσμες. Για παράδειγμα, μικρός στόχος μπορεί να είναι οι κοντινές εκδρομές σε διήμερα, η αφιέρωση περισσότερου χρόνου στο/στη σύντροφο σας ή στην παρέα σας, ή και στον εαυτό σας για να ξεκουράζεστε περισσότερο. Πιο μεγάλοι στόχοι μπορεί να είναι η ενδυνάμωση του βιογραφικού σας με δεξιότητες ή η έναρξη ενός χόμπι. Προσπαθήστε να βάλετε μικρά και μεγάλα στοιχήματα με τον εαυτό σας ώστε να βελτιώσετε την εμφάνιση, την προσωπικότητα, την ζωή σας!



Προτάσεις:



Παρακάτω ακολουθούν κάποιες προτάσεις στόχων που μπορείς να θεσπίσεις για το 2018:



Προσπάθησε να ξεκινήσεις κάποιο νέο χόμπι. Μπορείς να επιλέξεις κάποιο ομαδικό ή ατομικό σπορ, να γραφτείς σε κάποιο γυμναστήριο ή να ακολουθήσεις κάποιο πιο εξειδικευμένο χόμπι π. χ. τη συλλογή γραμματοσήμων ή την παρακολούθηση ταινιών με συγκεκριμένο θέμα- χαρακτήρα.



Ξεκίνα να αναζητείς νέες γνώσεις και ικανότητες. Για παράδειγμα μπορείς να ξεκινήσεις μαθήματα οδήγησης ή μαθήματα εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Ή ακόμα μπορείς να παρακολουθήσεις κάποια σεμινάρια ή online μαθήματα για να μπορέσεις να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου με χρήσιμες δεξιότητες.



Προσπάθησε να οργανώσεις καλύτερα τον χρόνο σου για να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στον ίδιο σου τον εαυτό ή στα αγαπημένα σου πρόσωπα.



Προσπάθησε να βρεις τρόπο να κάνεις αποταμίευση. Θέσε έναν συγκεκριμένο στόχο αποταμίευσης (ποσό) ημερησίως ή εβδομαδιαίως και θα δεις ότι στο τέλος του χρόνου μπορείς να έχεις βάλει στην άκρη ένα σημαντικό ποσό.



Ξεκίνα να βλέπεις τα πράγματα πιο θετικά, να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου μελετώντας διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα, προσπαθώντας να τα επιλύσεις με τον καλύτερο τρόπο, βλέποντας πάντα την θετική πλευρά ακόμα και των αρνητικών καταστάσεων.



Προσπάθησε να αλλάξεις κάποιο αρνητικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σου με μικρά βήματα μέσα στην χρονιά. Εάν είσαι αγχώδης προσπάθησε να ανακαλύψεις τρόπους και ανθρώπους που σε ηρεμούν, να αντιμετωπίσεις αγχώδεις καταστάσεις χωρίς να φοβάσαι μετριάζοντας τα αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν. Εάν είσαι ντροπαλός προσπάθησε να βγεις περισσότερες φορές έξω,να μιλήσεις με άτομα που δεν γνωρίζεις, να μιλήσεις μπροστά σε κοινό. Με τέτοιου είδους μικρά βήματα μπορείς να αντιμετωπίσεις τις φοβίες σου και να αναπτύξεις τον εαυτό σου.



Μπορείς επίσης να συμμετέχεις σε εθελοντικές δράσεις, κάνοντας έτσι ενέργειες που θα βοηθήσουν εσένα προσωπικά αλλά και τους ανθρώπους γύρω σου που έχουν ανάγκη.



Τέλος, προτείνουμε να φτιάξεις τον δικό σου πίνακα οράματος- φιλοδοξιών (vision boards) για το 2018. Τέτοιου είδους πίνακες (κολάζ φωτογραφιών) χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους που θέτουν στόχους για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις τους.  Μπορείς να κάνεις και εσύ το ίδιο για την επιχείρηση ή κάποιο νέο προϊόν που θέλεις να προωθήσεις αλλά ακόμα και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Πρόκειται για έναν αρκετά δυναμικό τρόπο θέσπισης στόχων που οπτικοποιεί τους στόχους που θέλεις να υλοποιήσεις και τις αξίες που σε αντιπροσωπεύουν και σίγουρα η οπτικοποίηση αυτή μπορεί να σε προσκολλήσει ακόμα περισσότερο σε αυτά που θέλεις να υλοποιήσεις. Μπορείς εύκολα να φτιάξεις έναν τέτοιο πίνακα αφού σκεφτείς τους στόχους που θέλεις να πετύχεις μέσα στο έτος και πιθανώς κάποια σοφά λόγια που σε παρακινούν. Προσπάθησε να τα οπτικοποιήσεις συλλέγοντας ένα κολάζ φωτογραφιών που μπορείς να βρεις σε περιοδικά και φυσικά στο ίντερνετ Έτσι, έχεις μπροστά σου τους προσωπικούς σου στόχους για το 2018 έτσι ώστε να τα καταφέρεις!


Παράδειγμα πίνακα οράματος-στοχοθεσίας

Δεχόμαστε το 2018 με αισιοδοξία, ελπίζοντας ότι τα καλύτερα έρχονται και ότι η νέα χρονιά μας επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Και μην ξεχνάς πως οι στόχοι θέτονται ναι μεν για να τους πετύχουμε αλλά πάνω από όλα μετράει η προσπάθεια! Συνεπώς, ακόμα και αν προς το τέλος του χρόνου δεν έχετε καταφέρει να πραγματοποιήσετε ορισμένους από τους στόχους που σκοπεύετε να θέσετε, μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να τιμωρήσετε τον εαυτό σας αλλά να προσπαθήσετε ακόμα περισσότερο να τα καταφέρετε στην επόμενη χρονιά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου