Hot!

Η σημασία της ηγεσίας! Θεωρίες και χαρακτηριστικά!


Η ηγεσία αποτελεί ένα χάρισμα που πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να έχουν, τόσο στην επαγγελματική όσο και την προσωπική ζωή! Η έννοια της ηγεσίας συνδέεται συχνά με την επιτυχία. Αρκετοί ορισμοί έχουν δοθεί για την ηγεσία, αλλά σε γενικές γραμμές ένας ηγέτης είναι το άτομο που εμπνέει τους άλλους να τον εμπιστεύονται και να τον ακολουθούν (θέλουν να συνεργαστούν μαζί του). Επιπλέον, κάποιος θεωρείται ηγέτης όταν έχει την ικανότητα να επηρεάζει τους ανθρώπους προς ένα συγκεκριμένο επιθυμητό αποτέλεσμα, όχι με καταναγκαστικό τρόπο. Συχνά γίνεται προσπάθεια να ερευνηθεί εάν η ηγεσία είναι χαρακτηριστικό με το οποίο κάποιος γεννιέται ή το αποκτά στη συνέχεια.

Βασικές θεωρίες ηγεσίας

Η ηγεσία είναι ένα ζήτημα που αφορά την ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια. Μπορούμε να βρούμε ηγέτες σε πολλά επίπεδα, π.χ. πολιτικούς, στρατιωτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες. Έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεωρίες σχετικά με την ηγεσία. Μια γνωστή θεωρία είναι εκείνη των χαρακτηριστικών. Σύμφωνα με αυτή, υπάρχουν μερικές συγκεκριμένες ιδιότητες που χαρακτηρίζουν την ηγεσία. Επομένως, αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι η ηγεσία είναι κατά κάποιο τρόπο κληρονομική. Φυσικά, μερικές ιδιότητες μπορούν να αναπτυχθούν αλλά συνήθως υποστηρίζεται ότι κάποιος γεννιέται ηγέτης.



Μια άλλη βασική θεωρία είναι η θεωρία των καταστάσεων που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι ηγέτες και αποτελεσματικοί σε συγκεκριμένες καταστάσεις και όχι σε όλες. Επομένως, αυτή η θεωρία δεν θεωρεί την ηγεσία ως ένα διαρκές-μόνιμο χαρακτηριστικό, αλλά μάλλον ως μια κατάσταση, κάτι που αντιτίθεται στη θεωρία των χαρακτηριστικών. Φαίνεται ότι οι καταστάσεις αναδεικνύουν κάποιον ως ηγέτη. Είναι σίγουρο ότι διαφορετικές καταστάσεις απαιτούν διαφορετικά χαρακτηριστικά για αποτελεσματικό χειρισμό, γι 'αυτό και χρειάζονται διαφορετικοί άνθρωποι ως ηγέτες σε διαφορετικά πλαίσια.


Στυλ ηγεσίας

Εντοπίζονται 3 κύρια στυλ ηγεσίας: Το αυταρχικό στυλ ηγεσίας προτείνεται σε περιόδους κρίσης, ενώ το στυλ δημοκρατικής ηγεσίας είναι το καταλληλότερο όταν απαιτείται συναίνεση. Το στυλ ηγεσίας laissez-faire είναι εκείνο που παρέχει την υψηλότερη ελευθερία στους οπαδούς των ηγετών.


Κύριες δραστηριότητες ενός ηγέτη

Οι κυριότερες δραστηριότητες-συμπεριφορές ενός ηγέτη που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα μιας ομάδας ή επιχείρησης είναι οι εξής:
- Έλεγχος
- Οργάνωση δευτερευουσών δραστηριοτήτων
- Εκπαίδευση των υφισταμένων
- Κίνητρα
- Παρέμβαση στην εργασία της ομάδας


Εξωτερικά και Εσωτερικά επίπεδα ηγεσίας

Στα εξωτερικά επίπεδα της ηγεσίας περιλαμβάνονται ο 1) σκοπός της ομάδας, 2) τα αποτελέσματα, 3) η ομαδικότητα και 4) το κίνητρο. Το εσωτερικό επίπεδο αφορά την προσωπική ανάπτυξη για να μπορέσει κάποιος να γίνει μεγάλος ηγέτης αναπτύσσοντας 1) τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες, 2) τη σωστή στάση απέναντι στους άλλους και 3) την ψυχολογική αυτοπεποίθηση.


Σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ηγέτη

Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να θεωρηθούν ως κύρια χαρακτηριστικά ενός ηγέτη;

Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η αποφασιστικότητα. Ο ηγέτης πρέπει να παραμείνει αφοσιωμένος στους στόχους του, να είναι ενεργός και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες μπορεί να χρειαστεί να εργάζονται για πολλές ώρες για να επιτύχουν αυτό που θέλουν. Πρέπει να είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και να μην φοβούνται να αναλάβουν κινδύνους.

Επιπλέον, ένας ηγέτης πρέπει να είναι ευφυής με λεκτική και αναλυτική ικανότητα προκειμένου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πολύπλοκες καταστάσεις και να λειτουργεί καλά υπό πίεση.

Η αυτοπεποίθηση φαίνεται να είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό ενός ηγέτη. Χρειάζονται υψηλή αυτοεκτίμηση καθώς και συναισθηματική σταθερότητα για να εμπνέουν την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια στους άλλους, χωρίς να εγκαταλείπουν στις δύσκολες καταστάσεις.

Η ακεραιότητα είναι ένα ακόμα στοιχείο ενός ηγέτη. Η συνέπεια και η ειλικρίνεια δημιουργούν εμπιστοσύνη και εξάρτηση των οπαδών ως προς τον ηγέτη.

Επιπλέον, οι ηγέτες πρέπει να είναι κοινωνικοί, φιλικοί, εξωστρεφείς και ευέλικτοι ώστε να προσαρμόζονται στις καταστάσεις και να δημιουργούν καλές σχέσεις με άλλους.

Συνολικά, ένας ηγέτης πρέπει να έχει μια ισχυρή προσωπικότητα ώστε να καθοδηγεί τους υπολοίπους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου