Hot!

Νέος χρόνος - Νέοι Στόχοι!

Έχετε ακούσει ποτέ τη συνήθεια της θέσπισης στόχων με τον ερχομό μιας νέας χρονιάς; Φαντάζομαι πως ναι!


Εάν δεν έχετε ακόμα θεσπίσει τους στόχους σας για το 2020, μην χάνετε χρόνο.


Η θέσπιση στόχων με τον ερχομό μιας νέας χρονιάς αποτελεί πλέον μια διαδεδομένη συνήθεια για πολύ κόσμο και σίγουρα είναι μια καλή ευκαιρία να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και να σκεφτείτε τί μπορείτε να βελτιώσετε στην ζωή σας με το νέο χρόνο. Κάντε τον απολογισμό σας για την χρονιά που πέρασε, τί καταφέρατε, τί κερδίσατε και σε τί αποτύχατε. Προσπαθήστε να αναζητήσετε τους παράγοντες εκείνους που σας έχουν κρατήσει πίσω και αναλύστε τους με κριτική σκέψη έτσι ώστε να μπορέσετε να βελτιώσετε τον εαυτό σας. Στη συνέχεια επικεντρωθείτε σε αυτά που θέλετε να αποκτήσετε μέσα στο 2020 και σκεφτείτε και πιθανούς τρόπους για να τα καταφέρετε.


Έτσι, φτιάξτε τον καφέ σας, μείνετε στο δωμάτιό σας, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική και προσπαθήστε να σκεφτείτε προσεκτικά τις αλλαγές που χρειάζεστε στη ζωή σας. Ορίστε τους κύριους στόχους που θέλετε να αλλάξετε π.χ. Θέλω να σταματήσω το κάπνισμα. Στη συνέχεια, για κάθε κύριο στόχο, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους (μικρότερους στόχους) για να επιτύχετε αυτόν τον κύριο στόχο (π.χ., να μειώσετε το κάπνισμα, κόβοντας 2 τσιγάρα ημερησίως κάθε μήνα.) Οι μικρότεροι αυτοί στόχοι θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε το στόχο και όχι να τον εγκαταλείψετε.


Μπορείτε να θέσετε μικρούς στόχους αλλά και πιο μεγάλους! Μπορείτε να σκεφτείτε βραχυχρόνιες μικρές βελτιώσεις αλλά και μακροπρόθεσμες. Για παράδειγμα, μικρός στόχος μπορεί να είναι οι κοντινές εκδρομές σε διήμερα, η αφιέρωση περισσότερου χρόνου στο/στη σύντροφο σας ή στην παρέα σας, ή και στον εαυτό σας για να ξεκουράζεστε περισσότερο. Πιο μεγάλοι στόχοι μπορεί να είναι η απόκτηση νέων δεξιοτήτων ή η έναρξη ενός χόμπι. Προσπαθήστε να βάλετε μικρά και μεγάλα στοιχήματα με τον εαυτό σας ώστε να βελτιώσετε την εμφάνιση, την προσωπικότητα, την ζωή σας!


Προτάσεις στόχων για το νέο έτος:


- Προσπάθησε να ξεκινήσεις κάποιο νέο χόμπι. Μπορείς να επιλέξεις κάποιο ομαδικό ή ατομικό σπορ, να γραφτείς σε κάποιο γυμναστήριο ή να ακολουθήσεις κάποιο πιο εξειδικευμένο χόμπι π. χ. τη συλλογή γραμματοσήμων ή την παρακολούθηση ταινιών με συγκεκριμένο θέμα- χαρακτήρα.



- Ξεκίνα να βλέπεις τα πράγματα πιο θετικά, να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου μελετώντας διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα, προσπαθώντας να τα επιλύσεις με τον καλύτερο τρόπο, βλέποντας πάντα την θετική πλευρά ακόμα και των αρνητικών καταστάσεων.



- Ξεκίνα να αναζητάς νέες γνώσεις και ικανότητες. Για παράδειγμα μπορείς να ξεκινήσεις μαθήματα οδήγησης ή μαθήματα εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Ή ακόμα μπορείς να παρακολουθήσεις κάποια σεμινάρια ή online μαθήματα για να μπορέσεις να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου με χρήσιμες δεξιότητες.



- Προσπάθησε να αλλάξεις κάποιο αρνητικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σου με μικρά βήματα μέσα στην χρονιά. Εάν είσαι αγχώδης προσπάθησε να ανακαλύψεις τρόπους και ανθρώπους που σε ηρεμούν, να αντιμετωπίσεις αγχώδεις καταστάσεις χωρίς να φοβάσαι μετριάζοντας τα αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν. Εάν είσαι ντροπαλός προσπάθησε να βγεις περισσότερες φορές έξω,να μιλήσεις με άτομα που δεν γνωρίζεις, να μιλήσεις μπροστά σε κοινό. Με τέτοιου είδους μικρά βήματα μπορείς να αντιμετωπίσεις τις φοβίες σου και να αναπτύξεις τον εαυτό σου.



- Μπορείς επίσης να συμμετέχεις σε εθελοντικές δράσεις, κάνοντας έτσι ενέργειες που θα βοηθήσουν εσένα προσωπικά αλλά και τους ανθρώπους γύρω σου που έχουν ανάγκη.



- Προσπάθησε να οργανώσεις καλύτερα τον χρόνο σου για να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στον ίδιο σου τον εαυτό ή στα αγαπημένα σου πρόσωπα.


Καλή Χρονιά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου