Hot!

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΕΤΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ!

Θέλετε να επιτύχετε κάποιους στόχους αλλά δυσκολεύεστε να τα καταφέρετε; Στο σημερινό μας άρθρο θα σας παρουσιάσουμε έναν βασικό τρόπο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καταφέρετε όσο το δυνατόν περισσότερα έχετε θέσει ως στόχο!


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια θετική ή αρνητική πεποίθηση μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στους ανθρώπους, έτσι ώστε να αντιδρούν αναλόγως με την πεποίθηση τους. Θετικές ή αρνητικές προσδοκίες μπορεί να γίνουν πραγματικότητα σύμφωνα με την αυτό-εκπληρούμενη προφητεία. Οι άνθρωποι αντιδρούν κυρίως με βάση τον τρόπο που βλέπουν κάτι, συνεπώς η έννοια που αποδίδουν σε διαφορετικές καταστάσεις συμβάλλει στην συμπεριφορά τους. Η συμπεριφορά αλλάζει σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχει το άτομο για μια κατάσταση, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο τους άλλους να σχηματίσουν μια συγκεκριμένη άποψη για εμάς.
H αυτό-εκπληρούμενη προφητεία λοιπόν αποτελεί μια πρόβλεψη που ενώ βασίζεται σε μια εσφαλμένη αντίληψη, τελικά γίνεται πραγματικότητα, λόγω των σκέψεων και των ενεργειών που κάνει κάποιος. Έχει ως βάση λοιπόν μια μη “αληθινή” κατάσταση η οποία όμως προκαλεί μια συμπεριφορά, συνεπώς στο τέλος η αρχική λανθασμένη αντίληψη γίνεται πραγματικότητα. Έτσι κάποιες αρνητικές προσδοκίες ή αντιλήψεις που έχετε μπορεί να σας επηρεάσουν αρνητικά ώστε να σας οδηγήσουν σε αποτυχία για ορισμένα πράγματα που θέλετε να κάνετε.


Ο τρόπος που μας βλέπουν οι άλλοι σίγουρα επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, δηλαδή προβαίνουμε συχνά σε ενέργειες που αντανακλούν την εικόνα των άλλων για εμάς. Η κοινωνική αλληλεπίδραση κάνει κάθε άτομο να σχηματίσει γνώμη για τον εαυτό του. Αν κάποιος σας χαρακτηρίζει ως ασήμαντο, μπορεί εύκολα να αισθανθείτε ασήμαντοι ενώ αν πιστεύει ότι είστε πολύ δημιουργικοί, πιθανότατα η δημιουργικότητα και η αυτοπεποίθησή σας θα αυξηθούν κατακόρυφα. Σύμφωνα με ένα πείραμα, για παράδειγμα, καθηγητές αντιμετώπιζαν κάποιους μαθητές σαν να έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης (με μεγαλύτερη υποστήριξη, προσοχή και επαίνους) ενώ στους υπόλοιπους όχι, και κατά τη μέτρηση του δείκτη IQ στο τέλος της χρονιάς οι συγκεκριμένοι μαθητές όντως παρουσίασαν αύξηση στο δείκτη νοημοσύνης σε σύγκριση με τους άλλους.


Η αυτό-εκπληρούμενη προφητεία μπορεί να παρατηρηθεί και στην οικονομία. Όταν για παράδειγμα, οι άνθρωποι αναμένουν υψηλό πληθωρισμό, ξοδεύουν περισσότερο σήμερα, δεδομένου ότι περιμένουν αύξηση των τιμών. Ωστόσο, η αύξηση των δαπανών στην παρούσα φάση δημιουργεί όντως πληθωριστικές πιέσεις, συνεπώς είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί πληθωρισμός, εξαιτίας αυτών των ψευδών προσδοκιών.


Τα στερεότυπα μπορεί να οδηγήσουν μία ομάδα ανθρώπων που έχουν χαρακτηριστεί με κάποιον τρόπο, να συμπεριφέρονται με τον συγκεκριμένο τρόπο που οι άλλοι πιστεύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να συμπεριφέρονται. Επίσης, το “Placebo Effect” είναι ένα σημαντικό παράδειγμα της αυτό-εκπληρούμενης προφητείας στον τομέα της υγείας. Σε πολλές έρευνες, οι ασθενείς συμβουλεύονται να λαμβάνουν το φάρμακο που υποτίθεται ότι θα θεραπεύσει ένα πρόβλημα υγείας, αν και δεν είναι πραγματικά επουλωτικό, αλλά ουδέτερο, χωρίς δηλαδή κάποια πραγματική δράση. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς ισχυρίζονται ότι αισθάνονται καλύτερα. Είναι η απλή σκέψη ότι λαμβάνουν κάποιο θεραπευτικό φάρμακο, που τους κάνει να αισθάνονται ότι έχει βελτιωθεί η υγεία τους.


Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους άλλους να σχηματίζουν γνώμη για το τί πραγματικά είμαστε. Αυτό είναι μια μεγάλη παγίδα. Εσύ είσαι αυτός που θα καθορίσει την προσωπικότητα σου. Ένα άλλο σημαντικό μάθημα που παίρνουμε από την αυτό-εκπληρούμενη προφητεία είναι ότι μια θετική στάση απέναντι σε κάτι μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία. Οι προσδοκίες και οι πεποιθήσεις αποτελούν βασικές πτυχές της επιτυχίας. Πάντα να έχετε υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό σας και να είστε θετικοί για τα πράγματα που έρχονται και θα δείτε ότι θα βελτιωθεί άμεσα η ζωή σας με την μικρή αυτή αλλαγή στον τρόπο σκέψης σας!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου