Hot!

Διαδικτυακή πρόσβαση παντού! - H νέα φιλοδοξία της Google

Πώς θα αντιδρούσατε εάν σας έλεγε κάποιος για πρόσβαση στο διαδίκτυο από όλο τον κόσμο; Θα σας φαινόταν σαν ένα ακόμα σενάριο φαντασίας; Και όμως, αυτή είναι η νέα φιλοδοξία της Google με το νέο της εγχείρημα “Project Loon” που έχει ως στόχο την παροχή διαδικτυακής πρόσβασης ακόμα και σε ιδιαιτέρως απομακρυσμένες περιοχές.


Το νέο αυτό εγχείρημα θα αρχίσει μέσα στο 2016 και η εταιρία Alphabet, υπεύθυνη για το project για λογαριασμό της Google έχει ανακοινώσει τη συνεργασία με τρεις μεγάλους πάροχους κινητής τηλεφωνίας στην Ινδονησία, όπου θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες. H Ινδονησία αποτελεί κατάλληλη περιοχή καθώς θεωρείται ‘δύσκολη’ με 17.000 νησιά που επεκτείνονται σε έκταση 1.9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Διαδικτυακή Πρόσβαση παντού!


Πώς λειτουργεί όμως το Project Loon; Πρόκειται ουσιαστικά για μεγάλα μπαλόνια ύψους περίπου 12 μέτρων που θα βρίσκονται στη στρατόσφαιρα και θα λειτουργούν ως πομποί, εκπέμποντας σήμα στο έδαφος. Το συγκεκριμένο υψόμετρο είναι κατάλληλο καθώς εκεί παρατηρείται χαμηλή ταχύτητα ανέμων και λιγοστές αναταράξεις. Το σήμα θα μεταδίδεται από το σταθμό βάσης στο κοντινότερο μπαλόνι και έπειτα από μπαλόνι σε μπαλόνι θα καταλήγει τελικά σε διάφορους προορισμούς, ακόμα και στους πιο δύσβατους. Γύρω στα 300 τέτοια μπαλόνια θεωρούνται αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ολόκληρη τη γη. Φαίνεται ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιπροέδρου του έργου κ. Κάσιντι, μέσα στο 2016 θα υπάρξει μία δοκιμαστική περίοδος beta με τους πρώτους συνδρομητές.

Ο πρώτος άνθρωπος που συνδέθηκε στο διαδίκτυο μέσω των μπαλονιών της Google υπήρξε ένας αγρότης στη Νέα Ζηλανδία που προθυμοποιήθηκε να συμμετέχει στις αρχικές προσπάθειες. Βρισκόταν σε απόμακρη περιοχή χωρίς ευρυζωνική σύνδεση αλλά με πολύ ακριβή δορυφορική.

Το κύριο πλεονέκτημα των μπαλονιών της Gοogle είναι ότι απαλλάσσουν από τη χρήση ακριβών καλωδίων οπτικών ινών για αυτό και θεωρούνται ως ένα σημαντικό βήμα ως προς την παγκόσμια διαδικτυακή κάλυψη.

Θα γίνει άραγε πραγματικότητα η πρόσβαση στο διαδίκτυο από κάθε γωνιά της Γης;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου