Hot!

Αντιμετώπιση δυσκολιών στην ομιλία των παιδιών - Η σημασία της λογοθεραπείας!

Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στον λόγο του παιδιού σας; Γίνονται κάποια λάθη στην ομιλία του; Πότε είναι η σωστή περίοδος για να κρίνει ένας γονιός αν όντως το παιδί του αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ομιλία του; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι σε θέση να δώσει ένας έμπειρος λογοθεραπευτής. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει δυσκολίες στο συγκεκριμένο κομμάτι.


Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που έχει ως στόχο τη διαχείριση των διαταραχών στο λόγο των παιδιών αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση προβλημάτων στον λόγο και στην επικοινωνία γενικότερα. Τα αίτια αυτών των διαταραχών είναι αδιευκρίνιστα και μπορεί να οφείλονται σε γενετικούς, ψυχολογικούς, νευρολογικούς ή ακόμα και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών καθώς μπορεί να εξελιχθούν σε σημαντικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν στη μη σωστή κοινωνικό-ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Ο λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα παιδιά και τους γονείς έτσι ώστε να γίνει η σωστότερη διαχείριση τέτοιων δυσκολιών.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον λογοθεραπευτή;

Γενικά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε για τα συγκεκριμένα προβλήματα καθώς μπορούν να αντιμετωπιστούν, για αυτό καλό είναι να μην καταλήξετε σε βιαστικές κινήσεις και συμπεράσματα. Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας είναι λογικό να έχουν δυσκολίες στην άρθρωση λέξεων και στη σύνταξη των προτάσεων και συχνά υπάρχει αντικατάσταση του “σ“ με το “θ”. Οι πολυσύλλαβες λέξεις είναι επίσης δύσκολο να προφερθούν. Η προφορά λάθος φωνηέντων, οι μονολεκτικές απαντήσεις, το περιορισμένο λεξιλόγιο, η μη κατανόηση απλών οδηγιών και η δυσκολία στα γένη αποτελούν κάποια σημάδια ότι το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες και χρειάζεται τη βοήθεια ενός ειδικού λογοθεραπευτή. Μην ξεχνάτε να ρωτάτε τη νηπιαγωγό αν έχει αντιληφθεί κάποιες τέτοιες διαταραχές. Οι διαταραχές στο λόγο όσον αφορά την έκφραση και την κατανόηση, την άρθρωση των λέξεων και τη ροή της ομιλίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να διστάζουν να έρθουν σε επικοινωνία με κάποιον ειδικό λογοθεραπευτή-εργοθεραπευτή έτσι ώστε να λύσουν όποιες δυσκολίες υπάρχουν στο λόγο του παιδιού, βοηθώντας το έτσι στη σωστή κοινωνικοποίηση του.

Εμπιστευτείτε κάποιον λογοθεραπευτή από τον Ηλεκτρονικό Επαγγελματικό Οδηγό Ελλάδος και δώστε λύση στη διαχείριση των δυσκολιών των παιδιών σας σχετικά με την ομιλία τους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου