Hot!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος! Tips για να το κόψετε!

Σήμερα 31 Μαΐου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, μια κακή συνήθεια που αποδεδειγμένα προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα πιο χρήσιμα tips για να μπορέσετε να κόψετε το κάπνισμα, έτσι ώστε να είστε υγιείς και σε καλή φόρμα και διάθεση. Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν προσπαθήσει μόνοι τους και δεν τα έχουν καταφέρει.

Ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί πολλούς όταν αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα είναι αν θα το κόψουν μαχαίρι ή σταδιακά. Όπως και να προτιμάτε, το κυριότερο για να επιτύχετε τον στόχο σας είναι να το πάρετε πραγματικά απόφαση και να έχετε βρει σημαντικά κίνητρα για να το κάνετε. Πάντως σύμφωνα με έρευνες, το κόψιμο μαχαίρι θεωρείται ο πιο επιτυχημένος τρόπος. Βρείτε λοιπόν καταρχήν ποια είναι τα βασικά κίνητρα για εσάς για να κόψετε το τσιγάρο. Είναι τα λεφτά που θα γλιτώσετε; λόγοι υγείας; η καλύτερη φυσική κατάσταση; η λιγότερη δυσοσμία για τους άλλους; ή κάτι άλλο; Βρείτε και καταγράψτε τα κίνητρα σας και εστιάστε σε αυτά που έχετε να κερδίσετε από τη διακοπή αυτής της κακής συνήθειας. Πάρτε το λοιπόν απόφαση ότι θα κόψετε το κάπνισμα για τους λόγους που έχετε αποφασίσει.


Όπως και σε κάθε προσπάθεια για αλλαγή κάποιας συνήθειας, έτσι και με το κάπνισμα θα πρέπει να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για όσα έχετε καταφέρει. Μπορείτε να κάνετε όμορφα δώρα στον εαυτό σας ανά ημέρα και μετά σε πιο μακριά διαστήματα όπως εβδομάδα ή και μήνα. Έτσι, παίρνοντας την επιβράβευση σας θα νιώθετε ικανοποίηση και φυσικά θα περιμένετε την επόμενη. Φτιάξτε πλάνο ανταμοιβών και χαρείτε με την καρδιά σας τα έπαθλα σας.

Προσπάθησε να δεσμευτείς στον εαυτό σου και στους άλλους. Γράψε στα χαρτιά σου αλλά και δημοσίως τον στόχο σου π.χ στα social media και φυσικά πες το σε συγγενείς και φίλους έτσι ώστε να σε βοηθήσουν και οι ίδιοι. Κάποιοι το βρίσκουν πιο χρήσιμο όταν προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα μαζί με κάποιον φίλο/η που καπνίζει. Έτσι μπορείτε να βοηθήσετε σημαντικά ο ένας τον άλλον.

Κάποιοι χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα νικοτίνης ή τσίχλες νικοτίνης που μπορούν να σας βοηθήσουν πιθανώς στην αρχή αν το βρίσκετε δύσκολο να κόψετε το κάπνισμα. Μάθετε περισσότερα στο φαρμακείο της γειτονιάς σας.

...Και φυσικά μην κουβαλάτε ποτέ μαζί σας τσιγάρα.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε έντονη την ανάγκη να καπνίσετε:

- Μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη
- Τσιμπήστε κάποιο σνακ ή φρούτο
- Μασήστε κανέλα ή γαρύφαλλο
- Απασχολήστε τα χέρια σας με κάτι άλλο όπως κομπολόι
- Πάρτε κάποιες βαθιές ανάσες και μετρήστε μέχρι το 100 για να σας φύγει η επιθυμία
- Πλύνετε τα δόντια σας
- Ασκηθείτε για εκτόνωση π.χ περπάτημα, τζόκινγκ, διάδρομος, ποδήλατο.

Μείωση του καπνίσματος με το πρόγραμμα 21 ημερών

Είναι γεγονός ότι είναι δύσκολο να αλλάξει κάποιος μια συνήθεια του. Ο εγκέφαλος μας μαθαίνει να λειτουργεί με ορισμένο τρόπο και καταλήγουμε να κάνουμε κάποια πράγματα με μηχανικό τρόπο (συνήθειες). Και όμως έχουμε την ευκαιρία να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλο μας ώστε να λειτουργεί όπως θέλουμε. Η λογική πίσω από αυτό, είναι ότι επιβάλλοντας κάποιες δράσεις στον εαυτό μας, θα αρχίσουμε να τις συνηθίζουμε και να τις κάνουμε ασυνείδητα. 21 ημέρες είναι αρκετές για να υιοθετήσουμε μια νέα συνήθεια / συμπεριφορά. Είστε έτοιμοι να δεχτείτε την πρόκληση;

Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να ορίσετε έναν κύριο στόχο! Στη συνέχεια, κάθε μέρα θα πρέπει να θέτετε ένα νέο μικρό στόχο που μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στη νέα συμπεριφορά / συνήθεια που θέλετε να υιοθετήσετε (κύριος στόχος). Σε 21 ημέρες, μετά την επίτευξη κάθε μικρού στόχου, μπορείτε να έρθετε πολύ κοντά στην επίτευξη του βασικού σας στόχου (νέα συμπεριφορά / συνήθεια). Στο τέλος κάθε ημέρας, πρέπει να εξετάζετε πόσο καλά τα πήγατε και να ετοιμάζεστε για τη νέα ημέρα. 

Εάν είστε μακροχρόνιος καπνιστής, είναι μια αποτελεσματική ιδέα να αρχίσετε να περιορίζετε τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε κάθε μέρα. Για παράδειγμα, αν καπνίζετε περίπου 20 τσιγάρα την ημέρα, μπορείτε να ξεκινήσετε μειώνοντας τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνετε καθημερινά. Π.χ.

· Ημέρα 1: 19 τσιγάρα
· Ημέρα 2: 18 τσιγάρα
· Ημέρα 3: 17 (ή 18 αν βρείτε τη μείωση δύσκολη)
· Ημέρα 4: 16 (ή 17) τσιγάρα
· Ημέρα 5: 16 τσιγάρα
· ... Και ούτω καθεξής ανάλογα με τις ανάγκες σας και πόσο εύκολο είναι.

Σίγουρα πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία, αλλά η επιμονή σας θα φέρει αποτελέσματα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου